boon.hu video

2024.05.07. 15:31

Megoldhatónak mondják a matematika írásbelit - képekkel, videóval

A mostani érettségi időszak az első, amikor azok a diákok fejezik be a középiskolát, akik 2020-ban az új Nemzeti alaptanterv alapján kezdték meg tanulmányaikat, így ők már megújult követelmények alapján vizsgáznak, ahogy erről a boon.hu már többször is beszámolt.

Boon.hu

Túl a matematika írásbeli érettségin

Fotó: Vajda János

A matematika érettségi vizsga szerkezetében nem, témaköreiben viszont változott. A függvények és koordinátageometria témaköröket egyszerűsítették, több témakör pedig emelt szintről lekerült középszintre. Az új témakörökből idén az első feladatrészbe került be egy feladat, így összességében nagy meglepetés nem érhette a vizsgázókat. Talán a valószínűségszámításos feladat volt nehezebb a megszokottnál, de összességében a vizsga első része nem okozhatott nehézséget átlagos felkészültség mellett. A vizsga második részében egyenletek, sodrófadiagram, gráfok, valószínűségszámítás szerepeltek. Azok a tanulók, akiknek szükséges a matematika a továbbtanuláshoz és ennek megfelelő szinten készültek, könnyűnek élhették meg az érettségit. Az átlagos, vagy matematikából kicsit gyengébb tanulók számára is megoldható volt, főleg a vizsga első feladatlapja, fejtette ki véleményét név nélkül egy szaktanár. 

Érdekesség, hogy a százalékszámításos feladatban idén egy polgármester-választás eredményeit kell kiszámolni, így kapcsolódtak a matematika nyelvén a közélethez.

Az első rész könnyebb volt 

Aki készült, annak megoldható volt, összességében a vizsgázók is így gondolják a mai feladatsorról. A szaktanár által elmondottakat – miszerint az első vizsgarész nem okozhatott nehézséget – ők is megerősítették. 

„Véleményem szerint nehéz volt az idei matek érettségi, az előző évekhez képest. Ennek ellenére aránylag jól ment, nagyon sokat készültünk a társaimmal, nagy segítség volt a függvénytábla, amit használhattunk. Aki készült, annak megoldható volt” - mondta el Németh Ákos, a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium 12. A osztályos tanulója. Osztálytársa, Vaszily Léna emelt matek csoportban tanulta a tantárgyat, nagyon sokat készült, de a második rész miatt kicsit el volt keseredve, mert úgy érzi leblokkolt. Elmondta ugyanakkor, hogy „az első rész nekem könnyebbnek tűnt az előző évekhez képest, húsz perc alatt készen lettem vele.” 

erettsegizok001
Megkönnyebbülten...
Fotó: Vajda János

Rozsnyai Máté és Menyhért Emma Anna szintén Fráteres diákok, egyöntetű véleményük, hogy az első rész könnyebb volt, Máté a második résznél bízik a részpontokban azoknál a feladatoknál, ahol ellenőrzéskor nem jött ki a megoldás. Emma azt is elmondta, hogy nem idegeskedik az eredmény miatt, a továbbtanuláshoz nincs szüksége a matematika érettségi eredményére.

Akik könnyűnek érezték

„Szerintem vagy nagyon jól sikerült, vagy valamit elnéztem, mert ez nagyon könnyűnek tűnt, kijött minden eredmény, úgyhogy remélem, a százalék és a jegy is ezt mutatja majd” - vélekedik Buzsik Boldizsár.

Ugyanígy látja Pozsgai Maxim: „Meglepően jól ment, de nem akarom elbízni magam, majd meglátjuk az eredményt. Valamiért a második részt is könnyűnek éreztem a többiekkel ellentétben. Volt, ahol megakadtam, de utána eszembe jutottak, úgyhogy szerintem az is jó lett.”

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában