Első nap után

2024.05.06. 20:01

Magyarérettségi: vegyesek a visszhangok - képekkel

Befejeződött a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi, melyet a szokásosnál is nagyobb izgalom övezett, hiszen ahogy arról a boon.hu is beszámolt, az idei érettségi időszakban vizsgáznak először azok, akik már a 2020-as Nemzeti Alaptanterv alapján tanultak és a megújult érettségi vizsgarendszer szerint érettségiznek.

Gárdonyi Edina

Volt mit megbeszélni az érettségi után

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Hivatalosan hétfőn 13 óráig írhatták a magyarérettségit a diákok, de már fél egy környékén szüleiknek telefonáló, ünneplőbe, egyenruhába öltözött érettségizőkkel telt meg Miskolc sétáló utcája. 

Megkönnyebbülve az írásbeli után
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A legnagyobb változás a középszintű írásbeli magyar érettségi feladatsorban történt, ahol a korábbi években az I. vizsgarészben megszokott rövid gyakorlati szöveg megírása helyett egy irodalmi feladatlapot kellett kitölteniük a vizsgázóknak.

Az értés kicsit nehéz volt

Megkérdeztük az érettségizőket, hogy mit gondolnak a feladatsorról, főleg annak új részéről.

– Középszintű magyarérettségit írtam, és a szövegértés nekem kicsit nehéz volt. Az irodalmi feladatlap, attól függetlenül, hogy új rész, nekem egészen jól ment és nagyjából olyan feladattípusok voltak benne, amit az oktatas.hu kiadott gyakorlásnak. A műelemzéssel kapcsolatban előre eldöntöttem, hogy bármi is lesz a feladat, az elemzést fogom választani, ha vers, ha novella, ha ballada, bármi. A novellaelemzésnek nagyon sokan örültünk, az a része volt a legjobb – fejtette ki véleményét Kakszi Renáta, a Miskolci Herman Ottó Gimnázium tanulója.

– Nagyon izgultam előtte, de nem volt olyan vészes, mint amit vártam, mert a gyakorló feladatok nekem nehezebbnek tűntek, mint amiket végül a feladatlapon kaptunk – véleményezte a középszintű írásbeli magyar nyelv és irodalom érettségit Molnár Anna, a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium diákja. Ezt megerősítette osztálytársa, Szenczi Lilla is, azzal a különbséggel, hogy ő nem izgult az érettségi előtt. 

Könnyűnek találtatott

Asztalos Péter Pál szintén a Fráter Gimnáziumban érettségizik:

– Én jónak érzem, szerintem egészen könnyű volt. Az új rész másabb, kicsit fura volt, de teljesíthető és nem vészes, szerintem hasonlított a minta feladatsorra.

A Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium 12. évfolyamos tanulója, Szabó Emma a többieknek ellentmondva úgy gondolja, hogy nehéz volt az érettségi első része, másabb volt, mint a mintafeladatok. Ennek ellenére meg tudta oldani és véleménye szerint, meg lehetett oldani jó felkészüléssel. 

Sikerült?
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

– Annyira nem volt nehéz szerintem, irodalmi teszt sem, próbáltak a tanárok minél jobban felkészíteni, úgy érzem sikerült nekik – válaszolta az első írásbeli vizsga után megkönnyebbülve Kerékgyártó Damján, a Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium érettségizője.

Erre számított

– A reflektáló szöveg kicsit nehezebbnek bizonyult, de a többi rész olyan volt, mint amire számítottam. Összességében jónak érzem, hamarabb is végeztem a vizsgával – mondta el Kabai Vivien, aki emelt magyarérettségit írt a Lévay József Református Gimnáziumban, de egyébként a Miskolci Szakképzési Centrum Mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Technikum tanulója. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában