Oktatás

2024.05.06. 07:00

Ma a magyar nyelvvel kezdődik az érettségi

Több mint ezer végzős gimnazista vett búcsút középiskolájától pénteken és szombaton, ma újra iskolapadba ülnek.

Ballagó diákok a Fráter gimnáziumban, ma újra iskolapadba ülnek.

Fotó: ÉM

A négy, hat és nyolc osztályos gimnáziumok tanulói – tanuljanak akár állami, egyházi vagy alapítványi iskolában – a hagyományoknak megfelelően 12. év végén elballagtak és május 6-án megkezdik a rendes érettségi vizsgáikat. A technikumok tizenkettedikesei – ők nem ballagtak el iskolájukból – de előrehozott érettségi vizsgát tesznek mától, ők nem rendes, hanem előrehozott érettségit magyar nyelv és irodalom, matematika és történelem tantárgyakból, és tovább folytatják tanulmányaikat a 13. évfolyamon, tájékoztatta portálunkat korábban Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója.

Ma tehát újra az iskolapadokba ülnek a diákok, hiszen elkezdődnek az érettségi vizsgák. 

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a következő hetekben az ország 1161 vizsgahelyszínén több mint 112 700-an vizsgáznak. Május 6-án, vagyis hétfőn – ezek is országos adatok – magyar nyelv és irodalomból középszinten 73 472-en, emelt szinten pedig 2066-an. Május 7-én (kedden) matematikából középszinten 69 047-en, emelt szinten 6616-an. Május 8-án (szerdán) történelemből középszinten 68 802-en, emelt szinten 7679-en. Május 9-én (csütörtökön) angolból középszinten 34 491-en, emelt szinten 20 821-en; május 10-én pedig német nyelvből középszinten 7772-en, emelt szinten 2332-en érettségiznek.Az első héten a vizsgák kivétel nélkül pontban 9:00-kor kezdődnek. Az érettségi vizsgák a második héten többek között biológiával, kémiával, fizikával és ágazati szakmai vizsgatárgyakkal folytatódnak majd, júniusban pedig a szóbeli vizsgák következnek. 

Nehezebbnek tűnik a korábbiaknál

A magyar érettségitől sokan tartanak. Változás történt ugyanis a középszintű magyar írásbeli érettségi feladatsorban. A korábbi években az I. vizsgarészben megszokott rövid gyakorlati szöveg megírása már nem szerepel a feladatok között, helyette egy irodalmi feladatlapot kell kitölteniük a vizsgázóknak, aminek kérdései nem csak műcímekre, műfajokra, költőkre és írókra kérdezhetnek rá, hanem a kötelezően megtanult memoriterekre is. A II. vizsgarészben korábban három fajta szövegalkotás közül lehetett választani: érvelés, egy mű értelmezése, vagy egy összehasonlító elemzés. 2024-től a II. vizsgarész egy műértelmező szövegalkotás lesz, ami középszinten egy irodalmi mű értelmezését, vagy egy témakifejtő esszé megírását takarja, ezek közül a vizsgázó szabadon választhat.

A magyar érettségi összpontszáma ugyan nem változott, de az idei évtől új feladattípusokat is meg kell oldaniuk az érettségizőknek. Ez még nagyobb felkészülést igényel a diákok részéről, hiszen a lexikális tudás immár elengedhetetlen, ha magas pontszámot szeretnének elérni, mondta el korábban portálunknak Tóth László, a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium magyartanára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában