Ültetésre fel!

2024.04.20. 13:09

Bár most épp titkolja, de ez már a tavasz: berobbant a virágpiac

Hatalmas a választék a balkonra, a kertbe való virágokból a piacon, sokan kezdik már az ültetést.

Pap Gyula

„Kivirágzott” a virágpiac a Búza téren

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Főként a múlt heti rekordközeli meleg hatására robbant be a virágpiac, alig lehetett férni a portékáktól a miskolci Búza téren. Sokan gondolták úgy, hogy időben beszerzik a balkonravalót, és a kínálat követte is a keresletet. 

Visszahőkölés 

Piroska is megrakott szatyrokkal fejezte be a bevásárlókörutat, nemcsak a saját részére, hanem mozgásában korlátozott szomszédasszonyának is vásárolt. Elégedett volt a kínálattal, többféle muskátli és petúnia dugta ki fejét zsákjából. Felvetésünkre, hogy mi a stratégiája az (akkor még csak) közelgő hidegfront miatt, annyit reagált: legfeljebb addig nem ültetem ki őket. És bejött, hétfőre már nyoma sem volt a nyári melegnek, kedden, szerdán, majd csütörtökön pedig csak páran lézengtek a pultok között. A legszívósabb árusok – kicsit dideregve – kiültek, és igyekeztek kipakolni a teljes szortimentet.

Egynyáriakból volt széles kínálat, 350 forintos áron ment a petúnia, jegecske, mézvirág, porcsinrózsa. Máshol uborka, kapor, sárgadinnye, patisszon, cukkini, főző- és sütőtökpalánták kínálták magukat hasonló árszinten. A földieper cserépben 500 forintot kóstált. Aki fejlettebb, erős muskátlira vágyott, a közeli virágkereskedésben futó, félfutó és álló verzióban lelhetett rá egyaránt 990 forintos áron.

Milyen virágokat ültetnek tavasszal?

Endre muskátlit szokott ültetni balkonládáiba, bár korábban csak április végén, májusban szánta rá magát az ültetésre. A korábbi tartós meleg miatt most úgy gondolta: jöjjön hamarabb a virágszezon. Bár volt már lehűlésre, sőt fagyra példa ilyentájt, de most az optimizmus győzedelmeskedett. Azért nem bízta a véletlenre, utánanézett, és azt olvasta, hogy éjszakai takarással megóvhatja kicsit idő előtt kiültetett virágoskertjét. 

Magdolna csütörtökön látogatott ki a piacra, és már kész koncepcióval érkezett: amíg nem „normalizálódik” a hőmérséklet, a lakásban gondozza majd a beszerzett jegecskét és porcsinrózsát, valamint a futómuskátli triót. Nem tarthat már sokáig a fagyveszély, érezni, hogy itt van már a tavasz – fogalmazta meg benyomását. 

Jelentős változás következett be időjárásunkban: hidegfront érkezett, mely csapadékot, valamint komoly és tartós lehűlést hozott. A szerdai napsütésnek azonban még korai volt örülni: a hét második felében talaj menti fagyok is elképzelhetők. 

Időjárás-előrejelzés a boon.hu oldalán!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában