Sikerek

2024.04.28. 12:00

A magyar népviselet napján is énekeltek a nyékládházi diákok

A nyékládházi gyerekek áprilisban - a rendhagyó költészet napi megemlékezés mellett - két ízben is részt vettek népdaléneklési versenyen: Felsőzsolcán és Kistokajban.

 Az Együtt Felsőzsolcáért Egyesület keretein belül működő Magyar Nótaszerzők és Énekesek Észak-Magyarországi Csoportja április 19-én rendezte meg általános iskolás korú gyermekek számára a magyar népdal- és nótaversenyt. 

A kötelező népdal mellett három szabadon választott népdalból vagy magyar nótából álló csokrot kellett előadni a versenyzőknek. Maga a megmérettetés nem minősítéses, hanem korosztályonként és kategóriánként választja ki a zsűri a három legkiválóbb nevezőt. 

Ez a verseny igazán komoly kihívás elé állítja a diákokat, hiszen összesen négy dalt énekelnek, a korcsoportok pedig meglehetősen tág határok között mozognak, hiszen a teljes alsó tagozat egyben versenyzik 1.-től 4. osztályig, a felső tagozat pedig 5.-től 8. évfolyamig. Jenei Ajna, Gelsei-Jaczkó Vendel és a Nyékládházi Tavirózsák csoport képviselte Nyékládházát. 

Mindannyian kimagaslóan szerepeltek, Jenei Ajna 1. helyezést ért el az alsó tagozatos egyéni kategóriában, a felső tagozatosok korosztályuk legfiatalabbjaiként elismerő emléklapban részesültek. Az együttes tagjai: Hortobágyi Anna, Szabó Abigél Veronika, Zsiga Levente, Sipos Boglárka és Gelsei-Jaczkó Vendel.

 

Csillogó minősítések

Április 24-én ünnepelték a magyar népviselet napját. Talán nem véletlen, hogy erre a napra szervezett a Kistokaji Általános Iskola minősítéses népdaléneklési versenyt, melyen ismét kiemelkedően szerepeltek Berecki Zita tanárnő tanítványai. A megmérettetés anyaga két szabadon választott, különféle hangulatú, az adott életkorhoz és egyéni adottságokhoz illő népdal volt. 

A népes és nívós mezőnyben több mint 80 általános iskolás korú diák mutatta be műsorát. A zsűri az értékeléskor nagyon sok szempontot vett figyelembe, zenei, énekesi és komplex előadói attitűdök, dalválasztás; továbbá a véleményezés kiterjedt a megjelenésre, viseletekre is. 
Ezúttal is nagyon szép eredményekkel büszkélkedhettek a nyékládházi diákok: Jenei Ajna kiemelt arany minősítést, Páll Dorka kiemelt arany minősítést, Alaxay Zsófia ezüst minősítést, Sipos Boglárka ezüst minősítést és Miskolczi Magor ezüst minősítést érdemelt ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában