Találkozó

2024.05.09. 16:28

A világ minden részéről érkeztek a Greennovation üzleti konferenciára

A zöld innováció aktuális kérdéseit vitatták meg több terület képviselői a Miskolc Campus Forum Green and Smart nemzetközi konferencián május 9-én.

Gárdonyi Edina

A konferencia vezetői

Fotó: GED

Az Universitas Miskolcinensis Alapítvány és a Miskolci Egyetem közös kezdeményezésében megvalósuló nemzetközi üzleti konferenciát először 2023-ban rendezték meg, hogy lehetőséget biztosítsanak a gazdasági és társadalmi élet, a politika és a tudomány képviselői számára, hogy megvitassák kollégáikkal és az egyetem hallgatóival a zöld innováció aktuális kérdéseit. A konferencia célja, hogy a hallgatókat, valamint a dékánokat összekapcsolja a gazdaság partnereivel olyan módon, hogy platformot biztosít a vitáknak és a tapasztalatcserének. Ezáltal az egyetem láthatóbbá és elismertebbé válik, nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is, hiszen a világ minden tájáról érkeztek az eseményre. A konferencia azt az üzenetet közvetíti minden érintett felé, hogy a Miskolci Egyetem megbízható partner a fenntartható fejlesztések és az innováció terén. Az egyetem kiváló felsőoktatást kínál a régió fiataljainak, valamint az országos, sőt nemzetközi hallgatóknak is.

Új uniós jogszabály

Ebben az évben a zöld innováció áll a középpontban. A vitaindítókkal és a panelbeszélgetésekkel szeretnénk hangsúlyozni az üzleti és a tudományos élet közötti együttműködés fontosságát a sikerhez ezen a területen, valamint a zöld innováció európai dimenzióját – mondta el a sajtótájékoztatón Dr.Marie-Theres Thiell, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumi tagja. Hozzátette, amikor novemberben elkezdték megszervezni az idei eseményt, még nem sejtették, hogy a kritikus fontosságú nyersanyagokról szóló jogszabályt a konferencia előtti héten fogadja el az Európai Unió. Az egyik délelőtti workshopon Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkárral beszélgettek a törvény magyarországi bevezetéséről és a délutáni előadáson is téma lesz. Arra a kérdésre, hogy mennyire reális az az elképzelés, hogy egy oktatási-kutatási intézmény alakíthatja a fenntartható jövőt, hangsúlyozta, hogy az elképzelés nem csak reális, de elengedhetetlen is. Az olyan egyetemek, mint a miskolci, nagy potenciállal rendelkeznek a mai világunk előtt álló összetett kihívások kezelésében. 

Meghatározó régiós tudásközpont

Az egyetemünknek hosszú távú hagyománya van abban, hogy a régió innovációs és tudásközpontja legyen. Az élvonalbeli kutatások helyszíne, amelyek olyan új technológiák, módszerek és megoldások kifejlesztéséhez vezetnek, amelyek elősegítik a fenntarthatóságot különböző területeken, többek között az energetikában, a várostervezésben és az egészségügyben. A Miskolci Campus Fórum Green and Smart - Greennovation hajtóerő lehet a vállalkozásokkal, nonprofit szervezetekkel és más érdekeltekkel való partnerségek kialakításában. Határozottan hiszi, hogy a Miskolci Egyetemnek meghatározó szerepe van a fenntartható gazdaság és a környezettudatos társadalom kialakításában. Az egyetemen a fenntarthatósággal kapcsolatos kutatások különböző tudományterületeken folynak. 

Fenntarthatóság minden tudományágban

Az egyetem a fenntarthatóságot minden tudományágban beépítette a tantervekbe, hogy a hallgatókat a környezeti, társadalmi és gazdasági kihívások kezeléséhez szükséges ismeretekkel, készségekkel és értékekkel ruházza fel. A technológiaátadás elősegítésével, a projektek inkubálásával és az ipari partnerekkel való együttműködéssel az egyetem hozzájárul a zöld iparágak növekedéséhez és a fenntarthatóbb gazdaságra való áttéréshez. A fenntarthatóság elérésének kihívásai jelentősek, de az egyetemnek nagy lehetősége van arra, hogy pozitív változásokat indítson el, és hozzájáruljon egy rugalmasabb, igazságosabb és fenntarthatóbb világ építéséhez. A tavalyi esemény sikerén felbuzdulva idén már egy egész napos konferenciát szerveztünk, aminek keretein belül délelőtt különböző témájú workshopokon vehettek részt az érdeklődők – válaszolta a boon.hu azon kérdésére, hogy miben fejlődött egy év alatt a rendezvény Prof. Dr. Mucsi Gábor a Miskolci Egyeten Műszaki Föld- és Környezettudományi Karának dékánja.

A fenntarthatóság holisztikus megközelítésben

A sajtótájékoztatón Veresné Prof. Dr. Somosi Mariann az egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja beszélt a délelőtt általa tartott workshopról, aminek központi témája A fenntarthatóság holisztikus megközelítésben című kiadvány volt. 

Az erre az alkalomra készült kiadvány
Fotó: GED

A kiadvány papír alapú megjelenése erre az alkalomra lett időzítve. A kiadvány fejezeti az egyetemi munkatársainak tollából származnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában