Gazdasági konferencia - május 16.

2024.05.08. 14:01

Az egyetemnek alkalmazkodnia kell a gazdaság felgyorsult tempójához

Milyen képességekkel lehet valaki hosszú távon sikeres a 21. századi munkaerőpiacon? Hogyan hat a gazdasági ökoszisztémára a mesterséges intelligencia jelenléte? És milyen helyi vállalatok keresik a Miskolci Egyetemen végzett szakembereket?

Édes Richárd

Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora

Fotó: BOON

Milyen képességekkel lehet valaki hosszú távon sikeres a 21. századi munkaerőpiacon? Hogyan hat a gazdasági ökoszisztémára a mesterséges intelligencia jelenléte? És milyen helyi vállalatok keresik a Miskolci Egyetemen végzett szakembereket? Ezekről a jövőt formáló kérdésekről beszélt Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, aki a május 16-i miskolci gazdasági konferenca egyik kerekasztal beszélgetésének résztvevője.

Milyen lesz a 21. század munkaerőpiaca?

„A mesterséges intelligencia egyre több területen jelenik meg, és nem kizárólag az informatika vagy matematika területén. A következő 10 évben mindenütt jelen lesz, átalakítja a munkahelyeket, módosíthat munkaköröket. Szakmák szűnhetnek meg, újak keletkezhetnek”- nyilatkozta a Boon.hu-nak Horváth Zita. 

A Miskolci Egyetem fontos szellemi műhely
Fotó: BOON

"A jövő új munkahelyei olyan képességeket kívánnak egy munkavállalótól, amelyek hosszú évekre versenyképes tudást adnak a munkaerőpiacon. A rektor úgy látja: ilyen a prezentációs képesség, a kommunikációs képesség magyar és angol nyelven. Nélkülözhetetlenek a digitális készségek, az együttműködési kompetenciák, a problémamegoldó képesség mellett a gyors reagálás a megváltozott körülményekhez. Az alkalmazkodási és tanulási képességek ma is lényegesek, a jövőben szintén azok lesznek." 

Fontos a gyakorlati tudás

„A duális képzés arról szól, hogy a képzési idő felét egyetemen, a másik felét valamelyik vállalatnál tölti a hallgató-beszélt az utóbbi idők egyik legizgalmasabb fejlesztéséről a rektor. -Az egyetem magas színvonalú oktatása mellett vállalati környezetben már a képzési idő alatt gyakorlati tudást szerezhetnek. Emellett nagyon sokan gyakornokként dolgoznak már az egyetem alatt. Jó eséllyel már ekkor eldől, hogy diplomaszerzés után hol fognak dolgozni. Most áll fejlesztés alatt az Alumni rendszerünk, így most még pontos százalékot nem tudok mondani, de hallgatóink legalább 30-40%-a a jövőbeli munkahelyén dolgozik már egyetem alatt” - ismertette a képzések gyakorlati oldalát Horváth Zita. 

Keresik a miskolci szakembereket

A Miskolci Egyetem 8 karán szinte minden képzési területen oktatnak, így a munkaerőpiac valamennyi szektora számára képeznek szakembereket. A három műszaki karon végzett mérnökök és informatikusok keresettek mind a kkv-k, mind a multinacionális cégek által. 

„A végzett hallgatók dolgoznak a Bosch cégcsoportnál, a Segánál, a Joysonnál, a Mol Petrolkémiánánál, a Jabilnál vagy a BorsodChemnél, de szinte minden kkv foglalkoztat nálunk végzett mérnököket, közgazdászokat - beszélt az elhelyezkedési lehetőségekről a rektor - A kormányhivatalnál jogászok éppúgy dolgoznak, mint mérnökök. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kórház igényt tart az Egészségtudományi Karunkon végzettekre, és az itt végzett tanárok tanítanak a tankerületek és szakképző centrumok iskoláiban.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!