Megússzák-e a gyümölcsösök?

2024.04.25. 07:00

Még nem múlt el a fagyveszély

Bíznak benne, hogy az éjszakai fagyok nem lesznek a mostani lehűlés kísérő jelenségei.

Virágzó gyümölcsös Felsőzsolca határában néhány héttel ezelőtt. Mára elvirágoztak a fák

Fotó: Vajda János

Befejeződött a gyümölcsfák virágzása és bár egyelőre úgy néz ki, az ültetvények sikeresen átvészelték a nagy tavaszi hidegeket, néhány hét még hátravan a fagyveszélyes időszakból – mondta el Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke. A szüretkori gyümölcsméretekben még visszaüthet a mostani hűvös időjárás.

Korai virágzás

A mostanra véget ért virágzás rendkívül korainak tekinthető: körülbelül három héttel jár előrébb a természet, mint tavaly. Az elmúlt hónapokban tapasztalt, enyhe téli időjárás mindeddig nem okozott közvetlenül gondot vagy kárt, az enyhe tél következménye leginkább a korai vegetációkezdetben nyilvánult meg. Az előrejelzések nem jeleznek jelentősebb lehűlést – hívta fel a figyelmet a szakember. A korai vegetáció, illetve virágzás leginkább a fagykárok kockázatát növelte, mivel a legérzékenyebbek a lehűlésre a nyitott virágok és a kisgyümölcsök. Így minél korábban kezdődik a virágzás, annál több időt töltenek a gyümölcsök a kockázatos időszakban. A fagyveszélyes időszakot ugyanis március elejétől május közepéig datáljuk. Magyarországon eddig két fagyhullám volt, az egyik március 19-21-e között, a másik pedig március 25-26-án, ami károkat okozott –fejtette ki portálunknak Apáti Ferenc,  a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az Agrárszektornak.

Területenként változó

A FruitVeB elnöke szerint jelenleg az látható, hogy jelentősebb fagykárok inkább csak a kajsziban és őszibarackban alakultak ki, de azok is leginkább lokálisak voltak, térségenként nagyon szórtak. Országos viszonylatban még a kajsziban és az őszibarackban sem lehet egyelőre drasztikus fagykárokról beszélni. Úgy tűnik, a többi gyümölcsfaj eddig jól megúszta a fagyokat, de nyugtával dícsérjük a napot, mert még van 2-3 hét a fagyveszélyes időszakból - tette hozzá Apáti Ferenc. A pár nappal ezelőtt érkező lehűlés nagyon örvendetes módon hozott magával csapadékot, ami már nagyon hiányzott, mert az elmúlt két hónap aszályos volt, a talaj felső 20 centimétere elég erősen kiszáradt. Apáti Ferenc elmondta, hogy bíznak benne, hogy az éjszakai fagyok nem lesznek a mostani lehűlés kísérő jelenségei. Ami látható az az, hogy ez a hűvös idő - napközben 13-15 Celsius-fok, éjszaka 3-5 Celsius-fok - legalább 7-10 napra, tehát április végéig velünk marad. A virágzás alatt, az elmúlt hetekben általában kedvező volt az időjárás, meleg, napos és szélcsendes időjárással, ami kedvezett a méhek és más beporzó rovarok járásának, így valószínűsíthetően jó volt a megporzás és a termékenyülés - tette hozzá az FruitVeB elnöke.

Még ritkítani is kell

A szakember elmondta, hogy a terméskötődés a virágzást követő 4-6 hétben dől el, de a kajszibarack és az őszibarack már túl van ezen. Ahol nem volt komolyabb fagykár, ott láthatóan jó a barackok kötődése, sok helyen még ritkítani is kell. Apáti Ferenc a többi gyümölcsfajt illetően közölte, hogy azoknál még az az időszak zajlik, amikor a hűvös, borult és fényszegény időjárás nem tesz jót a terméskötődésnek: így ez a mostani időjárás valamelyest - de nem drasztikus mértékben - növelheti a virágzás után 4-6 héttel bekövetkező természetes tisztuló hullás mértékét. Amiben szintén visszaüthet ez a hűvös időjárás, az a szüretkori gyümölcsméretek: ugyanis a virágzást követő 4-6 hétben zajlik az az intenzív sejtosztódási fázis, ami elég jelentősen determinálja a későbbi gyümölcsméreteket. Ilyenkor a meleg, napos időjárás lenne kedvező, ez a hűvös később a kisebb gyümölcsméretekben üthet vissza, de ennek hatása jelenleg abszolút prognosztizálhatatlan, összességében azonban ez sem fog katasztrófát okozni. Arra a kérdésre, hogy hogyan látják a helyzetüket most az ágazat szereplői, a FruitVeB elnöke elmondta, hogy egyelőre úgy látszik, az ágazat elég jól megúszta a tavaszi fagykárokat, még úgy is, hogy egyes térségekben vagy vállalkozásoknál sajnos most is jelentős károk vannak. Apáti Ferenc azonban emlékeztetett, hogy messze még a szüret, és addig bármi történhet, legyen szó akár aszályról, akár jégkárokról. A szakember ezért úgy fogalmazott, hogy egyelőre nem állunk rosszul, lehet egy kiegyensúlyozott, normális gyümölcstermésünk, de termésprognózisra május közepén, a fagyveszélyes időszak elmúltával térjünk vissza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában