Anno

2024.05.04. 14:35

Százhatvannyolc lakás Diósgyőrött

Messzire látszik a daru magas gémes tornya. A diósgyőri Kilián György Gimnázium melletti telken, frissen épülő falak mellett, széles sínpáron jár ez az érdekes, erős vasszerkezet. A gémből hosszú darukötélen lecsüngő kampó szaporán emelgeti a társzekerekről a betonból készült födémgerendákat, így számol be a diósgyőri építkezésről 70 éve az Észak-Magyarország

Építkezés napjainkban: dolgozik a daru

Fotó: MW

„Két hatalmas lakóház épül itt. Az egyikben 105, a másikban 63 lakás lesz. A 105 lakásos építkezésen már fektetik a földszinti falakra a födémgerendákat, s megkezdték az első emelet falazását. A néhány méterrel távolabb lévő 63 lakásos épület földszinti falai is rövidesen elkészülnek", írta a diósgyőri Kilián György Gimnázium, azaz ma már Diósgyőri Gimnázium melletti építkezésről 1954. május 6-i számában az Észak-Magyarország. Gondolnánk, hogy ezek a házak már 70 évesek?

Háromemeletes házak

„Háromemeletes házak lesznek ezek az épületek, túlnyomórészt két szoba, fürdőszobás lakásokkal. A terv szerint rövid néhány esztendő alatt 1600 új lakás épül itt. A múlt év nyarán a teherautók és dömperek hosszú sora szállította az anyagot, októberben kezdték meg az építkezést". 
Ezután igazán költőien folytatódik a megyei napilap tudósítása: „Felzúgott az exkavátor, s nekiszegezte orrát a szántóföldnek. A mintegy 10 ezer köbméter kiemelt földet gépkocsikkal szállították el a lyukói láp fel töltésére. A 28/3, építőipari vállalat dolgozói nekiláttak az alapozásnak. Megnehezítette a feladatot, hogy a vízben szegény környéken még kút sem volt. Az építésvezetőség úgy segített ezen, hogy az őszi és tavaszi áradások idején a Pereces patakra duzzasztógátat épített, s összegyűjtötte a vizet. A téli hónapok több-kevesebb időre minden építkezésen visszavetették a munkát.

Lendülettel indult újra a munka

Januárban és februárban a diósgyőri 168 lakás építkezése is megakadt mintegy három hétre, de a tavasz beköszöntése után annál nagyobb lendülettel indult meg a munka. Az építkezés dolgozói első negyedévi tervüket március 25- re befejezték. 

Sokan értek el közöttük kiemelkedő sikereket, derül ki a cikkből. Megtudhatjuk, hogy Vaha Sándor fiatal kőműves és két brigádtársa 174 százalékos teljesítménnyel sztahanovista lett, és Godó Lajos 16 tagú kubikos brigádjából a kőműves munkához értő kubikosokkal komplex-brigádot szervezett. A brigádtagok 1000 köbméter falat építettek. Szurmai Bertalan állványozó és zsaluzó ácsbrigádja kifogástalan munkával 140 százalékos teljesítéssel zárta a negyedévet. Fintor János 24 tagú kubikos brigádja a rossz időjárás ellenére is kiemelkedően jól dolgozott. 

Nem bontották le a selejtes falat

Az építkezés problémáit sem hallgatta el a 70 évvel ezelőtti újságíró: baj az, hogy nincs az építkezésnek elegendő szakmunkása. Emiatt gyenge a munka minősége- Darvas Olivér műszaki ellenőr azonban — nagyon helyesen — kifogástalan munkát kíván az építkezés dolgozóitól. Megtörtént azonban, hogy amikor Bartha István építésvezető utasította Tóth Bélát és brigádját, hogy bontsa le a selejtes falat, megtagadták a munkát és öten önkényesen elhagyták az építkezést. Vájjon hol fogadják szívesen az ilyen kőműveseket?" – teszi fel a kérdést a lap. 

A cikkből még az is kiderül,  1954. december 31-re tervezték, hogy felépüljön 168 család „kényelmes, kedves hajléka". 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában