Települési fejlesztések

2024.04.26. 18:22

Elsődleges a családok támogatási rendszere

Komoly forrás állt és áll rendelkezésre vármegyénkben a fejlesztésekre. A következő hetekben megnézzük, milyen fejlődési pályát járt be ennek köszönhetően a vármegye.

Bánné dr. Gál Boglárka, a vármegyei közgyűlés elnöke

Fotó: Ádám János

Az, hogy egy vármegye sikeres-e, hogy települései fejlődnek-e, nagyban múlik a területfejlesztési tevékenységen. Ehhez a pénzügyi fedezetet döntő részben a TOP-os források biztosították, ami a támogatási rendszernek, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak a rövidítése. Ez pénzügyileg 2023. december 31-én zárult, és 133 milliárd forintos forrás állt benne rendelkezésre a vármegye önkormányzata menedzselésében helyi önkormányzati, azaz települési fejlesztésekre. A jelenlegi TOP pluszos időszakban (2021–2027) ezt sikerült még feljebb tornáznia a fideszes vármegyei vezetésnek, így az eddigi legnagyobb összeg, 150 milliárd forint áll rendelkezésre fejlesztésekre. 

Megvalósítható álmok 

Bánné dr. Gál Boglárka, a vármegyei közgyűlés elnöke többször kijelentette az elmúlt években, hogy a területfejlesztési tevékenységük elsősorban családbarát fejlesztésekről és a gazdaság további erősítéséről szól. A vármegye évértékelő rendezvényein Bánné dr. Gál Boglárka évről évre számot ad az elvégzett munkáról. Az idei ilyen eseményen elhangzott többek között, hogy a családbarát fejlesztéseknek és a gazdaság megerősítésének a területfejlesztés eredményeiben kell kicsúcsosodnia. A vármegyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta: 

Azért dolgozom képviselőtársaimmal, illetve az országgyűlési képviselőkkel együtt, hogy az önkormányzatok megvalósíthassák álmaikat, amelyekkel az itt élő embereket, családokat támogatjuk.

Jó példák a tapasztalatok 

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, az idei évértékelő díszvendége pedig a következőket mondta az esemény sajtótájékoztatóján: 

Az iparfejlesztési politikában olyan időszak kezdetén állunk, ami sok jót hozhat Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyének, amelynek felzárkózása rendkívül sikeres volt, és az itt megszerzett tapasztalatok jó példaként szolgálnak más vármegyék felzárkóztatásában.

 A területfejlesztési források vármegyei felhasználása nagyban függ a közgyűlés és a közgyűlés bizottságainak munkájától, a hivatal és az önkormányzat működésétől, működtetésétől. Leginkább pedig attól, hogy a pénzek felhasználása tényleg az adott térség vagy település fejlődését szolgálja-e, ami a helyi igényeken alapul. Portálunk a következő időszakban a témában megjelenő cikksorozatban annak néz utána, mindez sikerült-e. 

Irányító szerep 

Ha röviden és tömören szeretnénk vázolni, akkor azt mondhatjuk, elsődleges közfeladata a területfejlesztés, működését pedig – többek között – a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény szabályozza. A vármegyei közgyűlés elnöke irányítja a közgyűlés munkáját, az önkormányzat működését az ide vonatkozó törvények és az egyéb jogszabályok, szabályozók alapján. A vármegye önkormányzata területi önkormányzat, amely területfejlesztési, vidékfejlesztési, területrendezési, valamint koordinációs feladatokat lát el elsősorban. Választások idején pedig illetékességi területén – Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, a vármegyeszékhely Miskolc kivételével – felelős a választás rendben történő, törvényes lebonyolításáért. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában