Döbbenet!

2024.05.07. 08:35

Óriás bicikliversenyző magasodik Kazincbarcika fölé - képekkel

Elkészült és hétfőn a helyére emelték Kazincbarcikán a Tour de Hongrie ihlette bicikliversenyző-szobrot. Szőke Gábor Miklós újabb alkotása a 26-os főút Attila úti körforgalmában kapott helyet.

Boon.hu

A két keréken száguldás jelképe a kazincbarcikai kerékpáros szobor

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Az elmúlt hetekben az utolsó simítások zajlottak Szőke Gábor Miklós csepeli stúdiójában. Egy teljes csapat dolgozott azon, hogy tökéletes megjelenése legyen a hatalmas kerékpárversenyző szobrának. 

Munkában a kerékpárversenyző építői
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Az alkotás hétfőn korán reggel kelt útra, hogy végleges helyére kerüljön Kazincbarcikán, a Kolorcityben.

A Tour de Hongrie tiszteletére 

Mint a kolorline.hu megírta, a monumentális művet a Tour de Hongrie kerékpárverseny ihlette, amelynek május 9-én és 10-én befutó- és rajtállomása lesz a város. Vagyis mire a TDH Kazincbarcikára ér, már a helyén lesz az alkotás. A szobor beemelése május 6-án délelőtt kezdődik, és késő délutáni órákig is eltartott. 

A 8 méter hosszú és 4 méter magas alkotás egy kerékpárversenyző egyetlen momentumát ábrázolja, mintegy elsuhanó pillanatként. És ezt erősíti majd a szobor környezete is. Molnár Péter, Kazincbarcika főkertésze olyan virágos környezetet álmodott hozzá, ami látványában visszaadja majd egy ilyen megmérettetés hangulatát, játszva a virágok színével és formájával, valamint méretével.

Zártszevények tízezrei 

Szőke Gábor Miklós szobrászművész arról mesélt, hogy az elmúlt 2 hónapban feszített ütemben haladtak a munkákkal, és a végéhez közeledve a számok is véglegessé váltak. „Több mint 16 ezer zártszelvény alkotja a szobrot, az elsőre tervezett 8-10 ezerrel szemben. Ez hatalmas munkát jelentett, főleg annak fényében, hogy ahogyan haladtunk a munkálatokkal, néhány helyen még további részleteket kibontottam. Ezek a pluszok olyan lehetőségeket rejtettek magukban, amiket nem akartam kihagyni” — mesélte a művész.

A rubin árnyalatai 

Az elmúlt napokban a szobor színezését végezték el, a versenyző felső része például egy nagyon különleges színt kapott: a rubin több árnyalatát. Szőke Gábor Miklós arról is beszélt, hogy a festés technológiája olyan, hogy a végső szín a különböző lakkrétegek felvitelével válik láthatóvá. Az alkotásnak van olyan része is, amelyre több mint 9 réteg került. A művész a színek mélységével és tónusával játszott annak érdekében, hogy a néző érzékelje a mozgást, ha a szoborra tekint. 

Festés...
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Szőke Gábor Miklós abban bízik, hogy az unikornis, az oroszlán és a sárkány után néhány héten belül a kerékpárversenyzőt is befogadják a városlakók, és Kazincbarcika részévé válik. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában