Gazdasági konferencia - május 16.

2024.05.06. 17:30

Vonzó a fiatalok számára a vállalkozói élet

Az önállóság, az önmegvalósítás, a siker és a vélt magasabb jövedelem – ezek vonzzák a fiatalokat a vállalkozók világába.

Csákó Attila

Inotay Petra: az elmúlt másfél évtizedben megváltozott a vállalkozók megítélése

Fotó: Simon Moricz-Sabjan

FIVOSZ Magyarországon a fiatal vállalkozók számára számos lehetőség áll rendelkezésre, hiszen a környezet egyre inkább támogatóvá válik vállalkozás indítása terén – nyilatkozta lapunknak/portálunknak a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) alapítvány kuratóriumi elnöke, aki a május 16-i gazdasági konferenciánk egyik kerekasztalbeszélgetésének résztvevője. Inotay Petra ugyanakkor rámutatott: a jelenlegi gazdasági helyzet a vállalkozók számára kihívásokkal teli, megfigyelhetők regionalizációs folyamatok, ez viszont lehetőségeket is kínál, hiszen a nagyobb cégek földrajzilag közelebbi beszállítókat keresnek. A vállalkozásoknak mindemellett szembe kell nézniük a gazdasági ingadozásokkal és a globális piaci változásokkal is, ezért fontos, hogy jól informáltak legyenek, figyeljék a nemzetközi trendeket.

Önállóság

A kutatások szerint a 18-45 éves korosztály körében jelentős az érdeklődés a vállalkozói pálya iránt, mivel sokan látják ezt az utat az önállóság és személyes siker megvalósításának eszközeként. Számos fiatal a vállalkozói létben való szabadság és az önmegvalósítás lehetősége miatt választja ezt a pályát, fontos számukra, hogy saját maguk hozhassák meg a döntéseket, irányítsák karrierjüket, és értékteremtő tevékenységet végezzenek. A fiatalok a magasabb és stabilabb jövedelem reményében is tervezik saját vállalkozás indítását. Az elnök kiemelte: az elmúlt másfél évtizedben megváltozott a vállalkozók megítélése, egy friss kutatás szerint a megkérdezett fiatalok 91 százaléka szeretne vállalkozni, 54 százalékuk pedig a következő években vállalkozás alapítását tervezi. A szakember szerint összességében - bár vannak kihívások - a támogató szakmai környezet, az EU legalacsonyabb társasági adója és az egyszerű cégindítás miatt Magyarország vonzó helyszínnek számít a fiatal vállalkozók számára.

A 2. helyen hazánk

Az Arabian Business Magazin egy márciusban végzett kutatása szerint Magyarország kiemelkedően vonzó helyszín startup vállalkozások indítására. Hazánk a második helyen szerepel a rangsorban, melyben 52 országot vizsgáltak. A kutatásban az adott országokban az adókulcsokat, az életszínvonalat, az infrastrukturális helyzetet, a GDP növekedés előrejelzéseit és az általános jólétet vizsgálták. Magyarországot, a fenti mutatók alapján a rangos 2. helyre sorolták – húzta alá Inotay Petra.

Labdába rúgnak

Inotay Petra szerint 

a fiatal magyar vállalkozók egyre inkább képesek labdába rúgni a nemzetközi versenyben,

 különösen a vállalkozások know-how-jának exportképessége és a globális piacok felé történő nyitás révén, hiszen a globális piacokon való versenyképesség egyre inkább elérhető számukra, köszönhetően a széleskörű digitális és nyelvi készségeiknek. Az elnök úgy látja: ahhoz, hogy egy fiatal vállalkozó sikeres legyen számos tulajdonságnak kell a birtokában lennie. Fontosak a környezeti tényezők, a személyes tulajdonságok, de a naprakész szakmai felkészültség és a folyamatos tanulás is elengedhetetlen. A sikeres vállalkozóknak erős szociális képességekre is szükségük van, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy új kapcsolatokat építsenek ki, melyek a későbbiekben támogató közösséget, üzleti lehetőségeket biztosítsanak. Bár a szerencse szerepe vitatható, bizonyos esetekben a „jó helyen és jó időben” lenni jelentősen hozzájárulhat egy vállalkozás sikeréhez. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!