Fertőzés

2024.04.20. 15:00

Magyarországon is áthaladt Ukrajnából származó szennyezett csirkehús

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság tájékoztatása szerint az Egyesült Királyságban egy ember ukrán baromfihús által okozott szalmonella fertőzésbe halt bele.

Gárdonyi Edina

A hazai húspultokba nem kerülhet belőle

Fotó: MW

Huszonhárom ember kórházba került, hatan vérmérgezést szenvedtek, az Egyesült Királyságban pedig egy ember bele is halt az ukrán baromfihús által okozott szalmonella fertőzésbe – írja az agrarheute. Az EFSA szerint a fertőzések Ukrajnából származó fagyasztott csirkemell volt – olvasható az Agroinform oldalán, a német portálra hivatkozva.

Magyarországra, vármegyénkbe nem

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a boon.hu kérdésére – érkezhetett-e országunkba vagy vármegyénkbe a szennyezett csirkehúsból – azt a választ adta, hogy Ukrajnából nem érkezhetett és érkezhet baromfihús-szállítmány Magyarországra, így Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területére sem.

Ennek oka, hogy Az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek fuvarozásával kapcsolatos intézkedésekről szóló 130/2023. (IV. 18.) Korm. rendelet 1. mellékletében meghatározott termékek – melyek között szerepel a baromfi élelmezési célra alkalmas húsa, belsősége hűtve vagy fagyasztva – nem hozhatók be Magyarország területére, amennyiben azok Ukrajna területéről származnak.

Záhonynál többször is találtak fertőzött ukrán húst

Tájékoztatott továbbá, hogy a behozatali tilalom nem alkalmazható a tranzit szállítmányokra, amelyek szállítására Magyarországon keresztül kerül sor. A rendeletben meghatározott termékeket szállító eszközöket Magyarország területére történő belépéskor hatósági zárral látják el, annak érdekében, hogy a szállítóeszközről árut ne lehessen eltávolítani. A hatósági zár sértetlenségének biztosításáért, valamint a szállítmány továbbításáért a termék fuvarozója a felelős.

Záhony határállomáson 2023-ban Ukrajnából érkező megmintázott, hűtött baromfihús-szállítmányok esetében a hatósági vizsgálatok három alkalommal igazolták a szalmonella jelenlétét. A NÉBIH laboratóriuma az idei évben pedig már két esetben mutatott ki szalmonella baktériumot Ukrajnából származó csirkehústermékekből. A mintázást követően a hatósági zárral ellátott szállítmányok elhagyták Magyarország területét. A szállítmányok úti célja mind az öt esetben Hollandia volt.

A laboratóriumi vizsgálatok eredményeit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Riasztási Rendszeren (RASFF) keresztül – figyelemfelhívó tájékoztatásként – közzétette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!