Lenyűgöző

2024.03.28. 11:12

Négyszáz dollár a hídmászás

Ötvenkétezer tonna acélt használtak fel a híres híd építéséhez.

Kolodzey Tamás

A világ egyik legismertebb hídja Sydney és Ausztrália jelképe Fotó: KT

Sydney. A 2000-ben nyári olimpiát rendezett világváros Sydney Harbour Bridge elnevezésű, magyarul kikötő hídja az ország jelképe, óriási gyalogos és kerékpáros, valamint természetesen autó-, busz- és vonatforgalmat bonyolít le a metropolisz északi és déli része között. 

Tízes csoportokban 

– A lenyűgöző látványosságon minden erre vetődő látogatónak kötelező áthaladnia, sőt felejthetetlen élmény, ha valaki a tetején, a félholdon átmászik az egyik oldalról a másikra – mondta az ötödik kontinensen élő és dolgozó Fábián Mihály egykori miskolci FIFA-jelvényes játékvezető, aki hozzátette: – Az egyik, pár éve itt vizitelő kollégám ezt négyszáz ausztrál dollárért, azaz átszámítva mintegy százezer forintért megtette. A bátrak tízes vagy tizenötös csoportokban, biztosító kötelekkel védve, csoportvezetővel, gyakori pihenők beiktatásával lépkednek át rajta, közben rengeteg fotót és videot készítenek.   

A szerkezet az üzleti negyedet a North Shore városrésszel köti össze. Terveit 1912-ben készítették el, az építkezés viszont csak 1923. július 28-án kezdődött és kilenc évig tartott, az átadási ceremóniát 1932. március 19-én közjogi méltóságok jelenlétében tartották. A százharmincnégy méter magas és ezeregyszáznegyvenkilenc méter hosszú hídhoz ötvenkétezer tonna acélt használtak fel. A monstrum egyik pillérében lévő bemutató teremben az első kapavágástól a szalagátvágásig minden mozzanat fotókon tekinthető meg és kiállították az építkezéshez használt korabeli eszközöket is. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában