Visszatérnek a munka világába a nyugdíjasok

Sok helyen keresik a nyugdíjas fémipari szakmunkásokat
Sok helyen keresik a nyugdíjas fémipari szakmunkásokat - © Illusztráció: AFP
Nyíregyháza – A hiányszakmákban gyakran nyugdíjasokkal töltik fel a tartósan üres álláshelyeket.

Egyre népszerűbbek a tavaly nyáron létrehozott közérdekű nyugdíjas szövetkezetek. A kezdeti felfokozott érdeklődés után alábbhagyott az aktivitás, mert noha országosan több ezren, megyénkben pedig több százan léptek be a szövetkezetekbe, nem állt még mindenki munkába. A kis jövedelmű nyugdíjasoknak jól jön a pluszpénz, és van is rájuk kereslet, hiszen a foglalkoztatók a hiányszakmákban gyakran aktív nyugdíjasokkal töltik be a tartósan üres álláshelyeket. A szövetkezeti tagokat a járulékfizetési kedvezmények miatt megéri alkalmazni, a nyugdíjasok béréből kevesebb adót vonnak le.

A hiányszakmákban gyakran nyugdíjasokkal töltik fel a tartósan üres álláshelyeket.

Szabolcs-Szatmár-Bereg. Egyre népszerűbbek a tavaly nyáron létrehozott közérdekű nyugdíjas szövetkezetek. A kezdeti felfokozott érdeklődés után alábbhagyott az aktivitás, mert noha országosan több ezren, megyénkben pedig több százan léptek be a szövetkezetekbe, nem állt még mindenki munkába. A kis jövedelmű nyugdíjasoknak jól jön a pluszpénz, és van is rájuk kereslet, hiszen a foglalkoztatók a hiányszakmákban gyakran aktív nyugdíjasokkal töltik be a tartósan üres álláshelyeket. A szövetkezeti tagokat a járulékfizetési kedvezmények miatt megéri alkalmazni, a nyugdíjasok béréből kevesebb adót vonnak le.

– A legidősebb munkavállalónk 73 éves, jelenleg is dolgozik a kenyérgyárban – mondta el lapunk érdeklődésére Baráth Zsolt, a Keleti Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet nyíregyházi irodavezetője.

Egy kis mellékes

– A megyében közel háromszáz tagunk van, de ennél jóval többen regisztráltak. Az idősebb generációra egyre több területen van szükség, a felkínált lehetőségek között válogathatnak is. Az irodai munkától a bolti eladóig – jórészt a hiányszakmákban – hetente két-három napra beállnak dolgozni az idősebbek, mert szükségük van egy kis „mellékesre” – tudtuk meg a szövetkezet képviselőjétől.

– Alacsonyabbak a megyei nyugdíjak az országos átlagnál: a legtöbbünk 70–80 ezer forintból él havonta. Világ­életemben szellemi munkát végeztem, könyvelőként mentem nyugdíjba, hó végén mégis a gyerekeim segítettek ki – panaszolta Kovácsné Czirják Erzsébet. A nyíregyházi nagymama öt hónappal ezelőtt kopogtatott be a Keleti Szomszédokhoz, s azóta napi négy órában call centeresként dolgozik a megyeszékhelyen. – A nyugdíjam elmegy a rezsire, a lakás fenntartására és a kosztra. Őszintén szólva jól jön a havi plusz, hiszen enélkül – szégyen vagy sem – semmi tartalékom nem lenne – mondta Erzsébet, aki maximálisan elégedett a szövetkezet szolgáltatásaival. A bérét maradéktalanul, időben kifizetik, és ahogyan fogalmazott: számára ideális munkahelyet találtak.

– Bolti eladókat, pékeket keresnek, az építőiparban is szükség van a tapasztalt szakmunkásokra – mutatta az állás­ajánlatok listáját a szövetkezet vezetője, Baráth Zsolt és hozzátette: a nyilvánosságnak köszönhetően a versenyszféra ráharapott a nyugdíjas foglalkoztatásra, és a keleti régióban is egyre begyűrűző munkaerőhiány miatt idősebbekkel töltik fel az üres álláshelyeket.

Lukács János több mint negyven évet húzott le az építőiparban kőművesként. Úgy véli, a nyugdíjasok nem dolgozni, hanem pihenni szeretnének, szerinte ez a foglalkoztatási szisztéma nem oldja meg a hazai munkaerőhiányt. – Eszem ágában sincs újra gürizni, alig vártam, hogy nyugdíjba mehessek, amúgy sem bírnám azt a tempót, amit az építőiparban a vállalkozások diktálnának. A kemény fizikai munkához már idős vagyok – jegyezte meg a nyíregyházi férfi.

– A 65 év felettiek nem vállalják túl magukat, rugalmas, illetve részmunkaidőben, heti két nap hat órában vagy háromszor négy órában dolgoznak. Sokan a pénzkereseti lehetőség mellett társaságra vágynak, nem szeretnék semmittevéssel tölteni napjaikat, a Nők 40 programmal nyugdíjba vonulók pedig még aktív korosztálynak számítanak.

Maradhatnak is

A munkaadók egy része inkább visszafoglalkoztatná a nyugdíj előtt állókat.

– Ebben a formában tíz-tizenkét nyugdíjasunk van vállalatainknál: szakács, pénztáros, iktató irattáros, gyakorlattal rendelkező bérszámfejtő – sorolta Balogh Zoltán, a Start Vállalatcsoport vezérigazgatója.

– Új munkaszerződéssel maradhatnak is régi, jól teljesítő, már bevált kollégáink. A közvetítő szövetkezetek nem tudhatják, milyen szaktudású, teherbírású emberekre van szükségünk. Nem mondhatunk le megrendeléseket, tehát azokban az ágazatokban, ahol termelő munka folyik, a megüresedő posztokat napokon belül be kell tölteni, és a béralku is egyszerűbb a régi embereinkkel – tette hozzá Balogh Zoltán.

Akár kétezer forintos órabérért is dolgozhatnak

A szövetkezeteknél regisztrált nyugdíjasok után a foglalkoztatók járulékfizetési kedvezményt kapnak, a nyugdíjas béréből tizenhat helyett tizenöt százalékos személyi jövedelemadót vonnak le. Havi 160 óra munkával nettó 110 ezer forintot is megkereshetnek, a magasan kvalifikált könyvelők, pénzügyi végzettségű szakemberek ettől többet vihetnek haza. A betanított munkások órabére nettó 800 forintról indul, bizonyos munkakörökben akár kétezer forintra is felkúszhat. A minimálbért és a garantált bérminimumot mindenhol kötelező megadni.

KM-KO