Edzőváltás

2024.05.08. 12:07

Magyar csapattárs Klopp-utódjáról: a kezei alatt Szoboszlai a Liverpool vezérévé válhat

A nyáron a Feyenoord edzője, Arne Slot veheti át Jürgen Klopp helyét a Liverpool élén. A 45 éves holland szakembert hazájában az egyik legjobbnak tartják. Egykori magyar csapattársa, Fehér Csaba szerint Szoboszlai Dominik akár vezérré is válhat az új edző által elképzelt Liverpoolban.

MW

Arne Slot, a Feyenoord edzője

Forrás: AFP

Fotó: Marcel van Dorst

A Liverpool a legutóbb öt bajnoki meccséből csak egyet tudott megnyerni, így Jürgen Klopp együttese kiszállt a bajnoki címért folytatott harcból. Az angol csapat legutóbb a Tottenham elleni rangadón elért győzelmével viszont továbbra is tartja a harmadik helyét a Premier League-ben – írta meg az Origo. A merseyside-i csapatnál lassan már a jövőbe tekintenek, mivel egy új vezetőedző érkezhet a klubhoz a nyáron.

Jürgen Klopp együttese kiszállt a bajnoki címért folytatott harcból 
Fotó: Ben Stansall / Forrás: AFP

Slot nem Klopp

Arne Slot nem volt kiemelkedő futballista, nem jutott el a válogatottságig, de azért több mint kétszáz meccsen szerepelt a holland élvonalban. Középpályás volt, és több magyar csapattársa is akadt, a Sparta Rotterdamban Vermes Krisztián, a NAC Bredában Babos Gábor, Pető Tamás és Fehér Csaba szerepelt vele együtt – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról.

Nem ő volt a leggyorsabb játékos, de ezt jól kompenzálta azzal, hogy gyorsan gondolkodott

– árulta el Slotról a 42-szeres magyar válogatott Fehér Csaba, akivel 2002 és 2004 között 48 meccsen voltak együtt a pályán csapattársakként. 

Pályán kívül is az intelligens, érdeklődő, a világra nyitott futballisták közé tartozott. Emlékszem, hogy amikor a válogatottól érkeztem vissza a csapathoz, mindig az elsők között kérdezett arról, milyen volt a játék, hogyan álltunk fel, milyen taktikát alkalmaztunk. Utólag visszanézve, már akkor érződött rajta az edzői véna

– fejtette ki a holland szakemberről a korábbi magyar válogatott játékos, aki szerint Slot mindig is nagyon jól kommunikált, könnyedén megértette magát az öltözőben a fiatalabbakkal, idősebbekkel, más kultúrákból érkezőkkel egyaránt. 

Hollandiában az egyik legjobb edzőnek tartják, sőt talán már több is annál. Tudatosan építette fel a karrierjét, és eddig minden csapatánál sikeres volt. Az AZ Alkmaarral már 2020-ban jó úton járt a holland bajnoki cím felé, amit szerintem meg is szerzett volna, ha a Covid miatt nem szakad félbe az a szezon. Utána került a Feyenoordhoz, ahol hasonló volt a helyzet, mint a Liverpoolnál Klopp érkezésekor. Volt egy nagy nevű klub, amely kicsit leszakadt az élmezőnytől, és ezt tudta Slot megváltoztatni, akárcsak Klopp Liverpoolban

– tette hozzá Fehér Csaba, aki szerint Jürgen Klopp örökébe lépni senkinek sem lenne könnyű feladat.

Nagy hiba lenne azt várni Slottól, hogy olyan legyen, mint Jürgen Klopp. Az évek alatt Klopp körül egyfajta személyi kultusz is kialakult, nemcsak a Liverpoolra, hanem a Premier League egészére óriási hatást gyakorolt. Slottól vagy bárki mástól lehetetlen elvárni azt, hogy ezt egyből továbbvigye

– hangsúlyozta Fehér az edzővel kapcsolatban, aki 2017 óta a Feyenoord első holland bajnoki címét szerezte meg, idén pedig a Holland Kupát hódította el az együttessel. A legtöbb magyar szurkolót természetesen az érdekli, hogy mi lehet az utóbbi időben háttérbe szorult Szoboszlai Dominik sorsa Klopp távozása után a Liverpoolban.

Netherlands: SC Feyenoord Rotterdam vs FC Utrecht
A nyáron a Feyenoord edzője, Arne Slot veheti át Jürgen Klopp helyét a Liverpool élén
Fotó: Marcel van Dorst / Forrás: AFP

Szoboszlaiból vezér lehet

A magyar válogatott középpályás az idény korábbi részében meghatározó játékot nyújtott, ám április óta kevesebb szerephez jut: a legutóbbi öt Premier League-meccsen csak egyszer volt kezdő, háromszor pedig csereként is csak percekre állhatott be. Fehér Csaba szerint azonban a fejlődése töretlen maradhat, ha Slot érkezik az Anfield Roadra a nyáron.

Eddig az volt a jellemző, hogy Slot kezei alatt nagyon jól fejlődtek tovább a játékosok, jobban belegondolva én is szívesen lettem volna a futballistája, és szerintem ezzel Dominik is így lehet majd. Szoboszlai már bizonyította, hogy jól megállja a helyét a Premier League szintjén is, a következő lépés az lehet, hogy igazi vezére lesz a Liverpoolnak. Több meghatározó játékos is távozhat, és Dominik abba a három-négy futballistából álló körbe tartozik, amelyből kikerülhetnek az új vezérek

– mondta el Fehér Csaba. A Ferencváros korábbi holland játékosa, Julian Jenner az AZ Alkmaarnál dolgozott együtt Slottal. A szélső szerint Szoboszlai fontos szerepet játszhatna a holland támadó felfogású Liverpooljában, ami gólokban és gólpasszokban mutatkozna meg a következő idényben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában