József nem fél, köszöni, de jól van

József ma még egy veremben lakik, de jövőre felépíti házát
József ma még egy veremben lakik, de jövőre felépíti házát - © Fotó: Ádám János
Miskolc – A veremben élő férfi telkén sörösdobozok hárítják a villámot, és tükrök vonzzák le a meleget.

József még mindig egy zöldségesveremben lakik, de köszöni szépen, jól érzi magát a telkén, és nem vágyik a hajléktalanokat gondozó központba. Azt mondta, szereti a vermét, mert jöhet akármilyen kemény tél, a föld alatt nem fázik. Alváshoz elég neki egy pokróc, de különben sem kell már sokáig ilyen körülmények között élnie, mert most már egészen biztos, hogy a jövő nyáron felépíti a házát – bizonygatta.

Ha elkészül a házam, fázni sem fogok, mert olajkályhám már van.” Bökös József

A napokban újra meglátogattuk Bökös Józsefet (az elmúlt héten nem találtuk „otthon”), aki a Bodótetőn, a saját telkén él egyedül, már hosszú évek óta. Valamikor egy kis ház is állt a kertjében, de az leégett. Megpróbálta ugyan felépíteni, odáig jutott, hogy a falak már álltak, de az elmúlt télen leomlottak.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

– Nem volt még teteje a házamnak, emiatt ázott a fala, télen pedig szétfagyott az egész – magyarázza József.

De nem búsul egyáltalán, nagy benne az elhatározás. Úgy fogalmaz, már feljebb lépett eggyel, már jobb a sorsa, mint két évvel ezelőtt. Napközben dolgozni jár. Azt ugyan nem árulta el, hogy hová és mi a munkája, de azt igen, hogy így egy kicsit több a jövedelme. Reggel fél 8-kor már indul, délután 4 körül ér csak haza. Ha besötétedik, bebújik a vermébe, és „szunya”, ahogy ő fogalmaz. Igaz, az egyik nap elfelejtette ráhúzni a vermére a vaslemezt, és kicsit beázott, most sár van odabent, de szerencsére az ágyának nem lett semmi baja.

Meleg kabát, csizma

A Magyar Vöröskereszt Hajléktalanokat Gondozó Központjának két utcai szociális munkásával jöttünk Józsefhez. László János és Csikász Árpád hasznos holmikat vesznek elő a furgonjukból. Bakancsot, téli csizmát, esőkabátot, meleg kabátot, nadrágot, pulóvert, és egy szatyrot, amiben póló, kesztyű, zokni és alsónemű lapul. József szívesen fogadja az adományokat, boldogan köszöni meg a törődést. Kap egy kis élelmet is, lecsós, tarhonyás húst, jó lesz vacsorára.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

Feltűnik nekünk, hogy József a telek kapuja mellé rengeteg alumínium sörösdobozt hordott össze, a fákra pedig tükördarabokat aggatott. A férfinak tudományos magyarázata van minderre.

– Az alumíniumdobozok azért kellenek, mert hárítják a villámot. Itt a közelben volt egy ház, aminek a váza vasból volt. A lakója éppen rádiót hallgatott, amikor a villám belecsapott a házba. Az egész leégett. A tükrök pedig? Idevonzzák a meleget – mondja József, a kezével mutatja is, hogy érkeznek le a Nap sugarai a telkére a tükördarabok által. Olyan komolyan magyaráz, mintha valamiféle tudományos kutatások eredményét ismertetné.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

Amikor azt kérdezzük, hogy milyen segítségre lenne szüksége, állítja, semmilyenre, de aztán eszébe jut összedőlt háza, és mégis megemlít egy-két, az építkezéshez szükséges dolgot. Szüksége lenne a habarcshoz való anyagokra (mész és homok), 4 darab 4 méteres, középvastag deszkára a tetőhöz és 4-szer 4 méteres fóliákra.

– Ha elkészül a házam, fázni sem fogok, mert olajkályhám már van – mondja nekünk büszkén.

Hegyi Erika


József nem volt otthon, László János, a Vöröskereszt munkatársa mutatta meg a férfi birodalmát
Miskolc - Már álltak a ház falai, de leomlottak. A hajléktalan ember még mindig a zöldséges­veremben lakik. Három éve jártunk először Józsefnél. Nem akartuk elhinni, hogy egy zöldségtároló veremben is lehet élni, de akkor kiderült, hogy igen, lehet, sőt gazdája egyáltalán nem bánkódik emiatt. Sz...

József, a gödörben élő ember házat épít
Miskolc - József kimászhat a föld alól. Már építgeti a házát. József télen arról mesélt, hogy amint kitavaszodik, elkezdi felépíteni a telkén álló kis házat, ami néhány éve leégett. Bizonyára emlékeznek olvasóink Bökös Józsefre, akit a zord időben azért látogattunk meg, mert a kemény mínuszok ell...

Négy méter hosszú, másfél méter széles zöldségtároló verem jelenti az otthont jelenleg József számára
Miskolc - Szinte semmije sincs, egy zöldségtároló veremben „lakik”. Sorsával mégis elégedett. – Én itt nagyon jól érzem magam! – bizonygatja József. – Nézzék csak meg! Négy méter hosszú, másfél méter széles. Van benne egy ágy meg egy polc. Azt használom asztalnak is. Nagyon jó ez a hely! Télen m...