Gazdaság

2020.03.05. 15:30

Jól élünk – és vásárolunk

Egyre inkább interneten rendeljük a megkívánt termékeket, ez derül ki a legutóbbi statisztikákból.

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

A kiskereskedelmi üzletek forgalma 7,6 százalékkal emelkedett 2020 januárjában a Központi Statisztikai Hivatal friss adatai alapján.

Jelentős növekedési ütemek

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,9 százalékkal bővült.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,7, az élelmiszer-, ital-, dohányáruszaküzleteké 5,6 százalékkal emelkedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 13,8 százalékkal nőtt.

Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes (20 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (19 százalék), a bútor-, műszakicikk- (9,7 százalék), a használtcikk- (9 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (7,6 százalék), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben (3,5 százalék).

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 1,4 százalékkal nőtt.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 27 százalékkal emelkedtek.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,4 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 30 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 945 milliárd forint volt.

Pánikvásárlások

Minden kategóriában élénkült az értékesítés, állapította meg a Világgazdaság napilap szakértő elemzője a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataira hivatkozva. A vezető közgazdász szerint leginkább kiugró teljesítményt a könyv, számítástechnika és egyéb iparcikkek esetében mérte a KSH. Az élelmiszer-kiskereskedelem a decemberihez hasonló erős teljesítményt mutatott a maga 4,9 százalékos növekedésével. Az egyedüli gyenge pont az üzemanyag-kiskereskedelem volt, amely az árak emelkedése mellett mindösszesen 1,4 százalékos növekedést mutatott.

Összességében, foglalta össze a szakértő, a mai kiskereskedelmi adat egy rendkívül jó évkezdetet jelent, és várhatóan februárban is erős marad a teljesítmény. Hozzátette: elsősorban az élelmiszer-kereskedelem esetében várható további növekedés az előttünk álló hónapokban rövid távon, ugyanis a világjárvány miatti pánikszerű felvásárlások jelentős átmeneti forgalomnövekedést hozhattak.


Statisztika

Infláció: 4,7 százalék a 2020 januári adatok alapján.

Foglalkoztatási ráta: 70,3 százalék a 2019. negyedik negyedéves adatok alapján.

Munkanélküliségi ráta: 3,3 százalék a 2019. negyedik negyedéves adatok alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!