Friss hírek

2008.09.02. 06:11

GUSTAV: Már nem hurrikán

<p>Trópusi viharrá minősítették vissza a Gustav hurrikánt, amely hétfőn érte el az amerikai partokat. A ciklonnak a CNN jelentése szerint nyolc halálos áldozata van. New Orleans polgármestere felszólította a környékről elmenekült kétmillió embert, hogy legalább egy napig még ne térjenek haza.</p>

Jelentős áradásokat és áramszüneteket okozott az Egyesült Államok déli részét hétfőn elért Gustav hurrikán, amelyet közép-európai idő szerint kedden hajnalban trópusi viharrá minősítettek vissza. Ahogy a szakemberek várták, a légörvény a szárazföld fölé érve jelentősen veszített erejéből. Ennek ellenére Ray Nagin, New Orleans polgármestere nem ajánlja, hogy a környékről elmenekült kétmillió ember megkezdje a visszatérést. Louisiana államban ugyanis legalább 800 ezer háztartásban megszűnt az áramszolgáltatás. Az állam kormányzója szerint néhány területen akár két hétbe is telhet, mire vissza tudják kapcsolni a villanyt.

A CNN jelentése szerint nyolcan haltak meg az Egyesült Államok területén a Gustav miatt. Többeket kidőlő fák sebesítettek meg halálosan, míg néhányan idős emberek, akiket nem tudtak már légi úton kórházba szállítani. A hurrikán az elmúlt napokban csaknem 90 halálos áldozatot szedett a Karib-térségben - Haiti kormánya szerint csak náluk 77-en vesztették életüket, nyolcan pedig eltűntek a trópusi légörvény miatt.

Bár a Gustav hurrikán lassan szétoszlik, a térség lakói korántsem lélegezhetnek fel. Már úton van a következő, Hanna névre keresztelt ciklon, amely 130 km/órás szeleivel egyes kategóriájú hurrikánná fejlődött, és jelenleg a Turks és Caicos-szigetek közelében kavarog. Messze az Atlanti-óceánon pedig ezekben az órákban fejlődik ki Ike, az idei szezon nyolcadik vihara, amely a szakemberek szerint rövidesen szintén hurrikánná alakul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!