Többet ésszel…

Többet ésszel…

Kortól függetlenül, szerintem mindenkinek lenne legalább egy tanulságos sztorija arról, hogy mikor, kik akarták hülyének nézni, hogyan verték át, lopták meg, éltek vissza a bizalmával, jóhiszeműségével. A történetekből vélhetően az is hamar kiderülne, hogy mennyire volt könnyű dolga az elkövetőnek, legyen az egyszerű tolvaj vagy rafkós manipulátor, illetve hol mulasztott a sértett. Palicz István jegyzete.
Fűrész és kokárda

Fűrész és kokárda

Az ünnep első díszleteiről a csillogó szemű gyermekek gondoskodtak: az óvodai foglalkozásokon megfestették, megragasztották kicsi zászlócskáikat, hogy aztán büszkén szúrják a Kossuth tér virágágyásaiba. A játék örömével megízlelhették az összetartozás élményét is, hiszen minden kabátkán ott díszelgett a kokárda, és kezük nyomát most napokig őrzi a város főtere. Így van ez rendjén, az ünnep komoly üzenetét pedig majd megtanulják, ha eljön az ideje. Nyéki Zsolt írása.
„Csodás” átváltozás

„Csodás” átváltozás

Múlt pénteken Kisvárdán játszott a Debrecen női kézilabdacsapata. A vendégszurkolók egy maroknyi csoportja csendben, megszeppent nyusziként figyelte, hogy a hazai együttes remek kezdéssel már a nyolcadik percben jelentős előnybe került. Buczó Balázs írása.
A ló, az erő és a tér

A ló, az erő és a tér

Gondoljunk vissza arra az időre, amikor még nem volt mobiltelefon vagy számítógép! Mennyivel másabban éltünk, aztán az információs szupersztrádára felhajtva felgyorsult az élet. Az elektromos autókra most még sokan csak úgy néznek, mint zöld rendszámos csodabogárra, ami a többségnek megfizethetetlen, elérhetetlen. Ladányi Tóth Lajos írása.
Erdő mélyén

Erdő mélyén

Valahol fák vagyunk mi is: úgy kezdjük életünket, mint magról kelő, sarjadzó csemeték, kik óriások árnyékában növekednek, mögéjük bújva nyernek menedéket szélvihar, perzselő napfény elől. Nyéki Zsolt írása.
Bolond szelek

Bolond szelek

Mutáns hóvirág! – hasított belém az ösztön a minap egy csokrot ábrázoló kép láttán. Aztán persze rájöttem, hogy megcsalt a buzgalom: fehér tulipánokból és zöld levelei­ből szépen kötött, dús bokréta űzte velem játékát, a távolból. Fábián György írása.
Szólítsd meg a világot!

Szólítsd meg a világot!

– Miért hasznos a nyelvtudás? Miért kell nekem más nemzetek nyelvét elsajátítanom? – dühöng a kisiskolás, s ezek a daccal és ellenállással megsavanyított kérdések sokszor egész tanulmányai alatt végigkísérik. Gulyás Emese jegyzete.
Úszni is muszáj

Úszni is muszáj

Úszni muszáj – mondhatnánk kicsavarva a hajózásról szóló közismert mondást. Valahányszor átutazom Nagykállón, a strand közelében egy nosztalgikus pillantást vetek a víz irányába. Pusztai Sándor jegyzete.
Őrült tempó?

Őrült tempó?

Kiakadt a Fradi mestere. Szerhij Rebrov a kedd esti kisvárdai kupameccs utáni sajtótájékoztatón röviden elmondta, hogy a továbbjutást teljesítették. Aztán indulatosan arról beszélt, hogy ­rossz a kuparendszer. Mán László jegyzete.
Nemcsak addig, míg meg nem haltak, még azon túl is

Nemcsak addig, míg meg nem haltak, még azon túl is

„Boldogan éltek, amíg meg nem haltak.” Ez a tipikus lezárása a népmeséknek. No persze a hetedhét országra kiterjedő lagzi után történik mindez. Egy kép, ami beivódik elménk szövetébe. Lányokéba és fiúkéba. Összekötve, összenőve egy életen át. Vajon a szülő, amikor olvassa, mondja ezeket a lekerekítő mondatokat a mese végén, milyen szájízzel teszi? A gyermek, aki még mit sem tud a társas magányról, issza magába a bűvös mesevilág intencióit, miközben a szülő a szitán átlátva figyeli gyermeke arcának rezzenéseit. Megnyugszik benne, hogy ez az élet rendje, élni együtt a végtelenbe. Szalay László Pál írása.
Sokba kerül?

Sokba kerül?

Egy csöppnyi gyermeknek a szülei a példaképek, a szuperhősök, akik minden akadályt legyűrnek, s akik mellett a biztonság, az oltalom, a szeretet kuckójában érezheti magát. Nyéki Zsolt jegyzete.
Nem lehet felejteni!

Nem lehet felejteni!

Ma már csak a történelemkönyvekből ismerjük, hogyan is működött a kommunista diktatúra. A második világháborút követően egy új, emberibb és szabadabb, demokratikus világban reménykedtek hazánk lakói is, csakhogy átvette a hatalmat a rettegés, a kiszolgáltatottság, a félelem. M. Magyar László jegyzete.
Mea culpa: tilosban

Mea culpa: tilosban

Soha eddig nem vezettem vak embert – ezt Áginak is bevallottam, aki kihallhatta a hangomból a bizonytalanságot, mert mosolyogva leintett: nem kell aggódnom, nem olyan nagy dolog az. Csáki Alexandra jegyzete.

A B betűs szó

„Persze, hogy jó zsaruk voltak, de ezt elszúrták!” – mondta a Nick Nolte által megformált Jack Cates a 48 óra első részében. Miközben ezt mondta, nekem gyanús lett, hogy amikor ezt a filmet először láttam, Jack ezen a ponton egy B betűs szót használt. Később más filmeknél is hasonlót éreztem: ez nem ugyanolyan, romlott az alkotás élvezeti értéke. Tajthy Ákos írása.
Őszinte szavak

Őszinte szavak

Már nemigen leszek gyár­igazgató vagy egy vállalkozásnál ügyvezető igazgató, pedig szívesen kipróbáltam volna, hogy milyen érzés vezető beosztásban dolgozni, illetve milyen lettem volna egy cég szervezeti piramisának a csúcsán. M. Magyar László jegyzete.
Utálni, majd örökké szeretni

Utálni, majd örökké szeretni

A szülők és nagyszülők anekdotája szerint – mely nyilván puszta rágalom – alig pár napos édes kisöcsémet egy hatalmas pofonnal köszöntöttem új otthonában. Kétség sem fér hozzá, nem volt túl szimpatikus, hiszen előtte két és fél évig én voltam mindenki szeme fénye, a világ közepe. Pálfi-Tóth Zoé írása.
Filterezett életek

Filterezett életek

Lassan kilenc éve már – a Facebook számolja, nem én – , hogy mások unszolására én is beleugrottam a nagy kékségbe, pedig mondtam, hogy márpedig bennem van tartás, nem ülök fel a divathullámokra, és főleg nem merülök el a habokban. Engem nem érdekel ez az egész, de „na jó, legyen”. Vass Kata írása.
Isten éltesse a Bálintokat!

Isten éltesse a Bálintokat!

Februárra már nagyjából mindenkinek sikerült kihevernie a karácsonyi giccsparádét, a díszkivilágítások, karácsonyfák és ünnepi extra akciók már sehol sincsenek, de nem maradunk sokáig cukormáz nélkül. Kiss Dóra írása.
Kéz a kézben

Kéz a kézben

Meglátni és megszeretni egy pillanat műve, s az ember azonnal ráérez arra is egy rövid beszélgetés után, hogy a kiválasztott partnerrel vajon egy lelki és érzelmi hullámhosszon van-e. S akkor már semmi mást nem akar, csak azt, hogy társa mosolyát, ragyogó szemét, vidámságát, az egész személyiségét egy életen át maga mellett tudhassa, s együtt neveljenek fel gyermekeket. M. Magyar László írása.
Baj van, ha villog

Baj van, ha villog

„Édes fiam, ha hosszú ideig balesetmentesen akarsz vezetni, tanuld meg: az elsőbbség az, amit megadnak…” – mondta sok évtizedes vezetési tapasztalattal bíró barátom, amikor a jogosítvány megszerzésére adtam a fejem. Az évek őt igazolták, hiszen autóm „bőrén” tapasztaltam meg, hogy én hiába igyekszem a közúti közlekedés szabályait betartva vezetni, ha más autós nem ugyanezt teszi. Szaniszló Bálint írása.

Lábatlan gyíkokról

Olvasom a matek felvételi feladatokat kígyókról és békákról, akiknek összesen 224 lábuk és szemük van, megfejtendő a kígyók száma. És mit látok a feladat végén, mintegy kiegészítésként? Hogy a békáknak két szeme, négy lába, a kígyóknak meg két szeme és nulla lába van. Megfoghatatlan. Hogy kerültek ide efféle zárójeles mondatok? Potyók Izabella írása.
Élménylőtér

Élménylőtér

Végre valami mozdul ebben a szürke januári légben, akkor, amikor a fél ország lélekben még télialszik, fél ország pedig már a valóságban is a síléceket csatolja, s nem tudhatod, mikor melyik fele. Az történt, hogy a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda nemrég kihirdette a 2018-as esztendő szavait. Köztük az antiszavakat is – ez utóbbi mezőnyben vitte el a pálmát az élménylőtér. Fábián György írása.
Buborék

Buborék

Tapasztaltabbaktól azt hallottam, hogy a legújabb hazai, tavaly ősszel indított tévés valóságshow-évad minden eddiginél aljább. Ráadásul – mint azt a káros tartalmak fölött is csőszködő Médiatanács írta – a sorozat nézettsége még mindig a 13 és 17 év közötti korosztályban a legmagasabb. Fábián György írása.

A sofőr fejét nézd!

A baleseti tudósítások általában is nagy érdeklődésre tartanak számot – különösen az online látogatók körében – , de talán az átlagból is kiemelkedik a sajószögedi eset, amikor a gyermekeit ellökte az önfeláldozó apa az áthaladási elsőbbséget nem biztosító személygépkocsi elől. Pap Gyula írása.

Ésszel indulj, okkal járj

„Magyarból nekem a szövegértés a mumus, de a szólások és a közmondások sem könnyűek” – fogalmazza meg érzéseit a központi felvételire készülő nyolcadikos. Pap Gyula írása.
Vágyunk a jóra

Vágyunk a jóra

Ha kimondjuk, ha nem, ha eszünkbe sem jut, vagy igen, csak gyorsan elhessegetjük, az évek találkozásánál a fogadalmak idejét éljük. Számvetés és tervezés – megkerülhetetlen annak, aki szeretne valamit önmagától, az élettől. Valaki hagyja, hogy a célhoz rendelt elszántság adjon irányt számára, áldozatokat hozva nap nap után, valaki pedig megreked a vágyak szintjén, majd a teljesületlenség keltette csalódását ráolvassa a környezetére, s az egész világra. Nyéki Zsolt írása.

Szilveszteri, újévi gondok

Szilveszter ünnepe Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, aki 335-ben az év utolsó napján halt meg. Pap Gyula írása.
Miért éppen karácsonykor nyílnak meg a szívek?

Miért éppen karácsonykor nyílnak meg a szívek?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Amikor az Úristen megteremtette az eget és a földet, a napot, a holdat, a csillagokat, a földön és a vízben élő kicsi és nagy állatokat, az égben röpködő madarakat, amikor füvet, fákat sarjasztott, akkor Isten látta, hogy mindaz, amit alkotott, jó. Kocsis Fülöp írása.
Ajándék

Ajándék

Lassan éppen az ünnep lényege tűnik el a karácsonyból: nem, nem a szeretetre gondolok, hiszen „szeretetből” rohangálunk hetek óta a legjobb falatok után a zsúfolt üzletekbe, ürítjük ki teljesen a pénztárcánkat a legdrágább kütyükért, tülekedünk, perlekedünk, szidalmazva a Jóistent furakodunk egyre, letaposva a másikat, nehogy lemaradjunk a fogyasztási versenyben, és elő ne forduljon, hogy az internetre gyorsszalagon posztolt fotók ne egy idealizált, kicsicsázott család képét közvetítsék rólunk. Forgács Bernadett írása.
Miért éppen karácsonykor nyílnak meg a szívek?

Miért éppen karácsonykor nyílnak meg a szívek?

Amikor az Úristen megteremtette az eget és a földet, a napot, holdat, csillagokat, a földön és a vízben élő kicsi és nagy állatokat, az égben röpködő madarakat, amikor füvet, fákat sarjasztott, akkor Isten látta, hogy mindaz, amit alkotott, jó. Mikor pedig mindezek után, a hatodik napon megteremtette az embert, akkor pedig már azt mondta rá: ez nagyon jó. Igen, gyönyörködni kezdett alkotásában, mindegyik közül a legcsodálatosabban, az emberben. Kocsis Fülöp metropolita írása.
 
Előző
123456