Tudta?

2024.05.08. 15:00

Van nyolc kutyafajta, amit az állatorvosok soha nem tartanának

Véleményük szerint néhány fajta sokkal problémásabb a többinél, ezért nem javasolják a tartásukat.

Pap Gyula

Nem mindegy, kit választunk négylábú társaiknak

Mikor arra adjuk a fejünket, hogy magunkhoz vegyünk egy kutyát, hajlamosak vagyunk elsősorban az állat külsejére, játékosságára, vagy éppen az interneten látott aranyos videókra alapozni. De vajon ezek a döntések mindig a legbölcsebbek? - teszi fel a kérdést a joy.hu.

Megfontolásra érdemes

Az állatorvosok, akik nap, mint nap különböző fajtákkal találkoznak, gyakran látnak olyat, ami egy átlag gazdi számára nem nyilvánvaló. Lássuk, mely kutyafajtákat sorolják olyanok közé, amelyeket ők maguk sosem tartanának, és ezek az okok sokszor meglepőek és elgondolkodtatóak lehetnek a leendő vagy jelenlegi kutyatulajdonosok számára is. 

Az angol bulldogok aranyosak és szeretnivalóak, de sajnos számos egészségügyi probléma gyötri őket. Légzési problémák, bőrproblémák és ízületi gondok is gyakoriak, melyek miatt ezek a kutyák gyakran szorulnak állatorvosi kezelésre. Az állatorvosok szerint ez a fajta nagyon magas költségekkel és sok törődéssel járhat. 

Hasonlóan az angol bulldoghoz, a pugok is brachycephalic (tompaműtű) fajták, ami légzési problémákat okozhat számukra. Emellett hajlamosak a szemproblémákra és a bőrredőikben gyakran alakulnak ki fertőzések. Ez a fajta is rengeteg orvosi figyelmet igényelhet, ami sok állatorvos számára elrettentő.  

Intelligensek

Bár a németjuhászok intelligens és kitűnő munkakutyák, gyakoriak köztük az ízületi problémák, különösen a csípő- és könyökdiszplázia. Az állatorvosok gyakran találkoznak ilyen esetekkel, és tudják, mennyire fájdalmas lehet ez a kutyák számára. 

A cane corso nagy méretű és domináns fajta, ami megfelelő képzés és szocializáció nélkül agresszív viselkedéshez vezethet. Az állatorvosok azért kerülik őket, mert a fajta megfelelő nevelése komoly elköteleződést igényel, amire nem mindenki képes. 

A shar pei különleges kinézetét a bőrük redősödése adja, de ezek a redők hajlamosak a fertőzésekre és bőrproblémákra. Emellett gyakoriak náluk az allergiák, ami szintén sok gondozást és orvosi beavatkozást igényel. 

A dalmaták hajlamosak a vese- és húgyúti problémákra, különösen a húgysavval kapcsolatos állapotokra. Ezenkívül nagyon energikusak, ami megfelelő fizikai és mentális kihívások nélkül viselkedési problémákhoz vezethet. 

Nehezen kezelhetők

A csaucsauk független és távolságtartó természetük miatt nehezen kezelhetők lehetnek. Emellett hajlamosak a szem- és ízületi problémákra, és gyakran előfordulnak náluk bőrproblémák is. Szükségük van a rendszeres és alapos ápolásra, amit nem mindenki tud megadni. 

A bernáthegyik hatalmas méretük miatt különleges igényekkel rendelkeznek. Az ízületeikre nehezedő nyomás miatt gyakran szenvednek csont- és ízületi problémáktól, és rövid az élettartamuk is. Ezenfelül nagy méretük miatt jelentős az étkezési és orvosi költségeik. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában