Anno

2024.05.01. 10:30

Így tették szebbé az Avast déd- és nagyszüleink

Szerették az Avast a miskolciak 70 évvel ezelőtt is, bár a korabeli újságcikk szerint eléggé elhanyagolt lehetett.

Borházak a történelmi Avason

Fotó: ÉM

Miskolc igen kedvelt pihenő és szórakozóhelye az Avas

- írta 70 évvel ezelőtt, 1954. május 1-én az Észak-Magyarország. A cikkből azt is megtudhatjuk, hogy akkortájt a jó időben ezren keresték fel, hogy a napi szorgalmas munka után néhány órát sétáljanak, élvezzék a jó levegőt, a szép kilátást. De kiderült a cikkből az is, hogy az Avas piszkos, rendezetlen, és ha ilyen marad, nem sok dolgozót fog vonzani. 

„Éppen ezért felhívjuk Miskolc valamennyi üzemének dolgozóit, az iskolák fiataljait, a díszeseket, az ipari tanulókat, az építőipar munkásait, tegyük széppé az Avast. Társadalmi munkával, anyaggal járuljunk hozzá, hogy az Avas városunk büszkesége legyen, a dolgozók pihenését és szórakozását jól szolgál" - ezekkel a szavakkal közölte a lap a Miskolci városi pártbizottság, a Miskolci városi tanács felhívását. 

Bizonyára nem maradt visszhangtalan a felhívás, és persze senki nem gondolta akkor, hogy két évtized múlva lakótelepet kezdenek építeni a hegy tetején. A borházak pedig hosszú Csipkerózsika-álomba merülnek, és csak most, 70 év múltán kezdenek ébredezni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában