Mutatjuk!

2024.05.08. 07:00

Nálunk is megjelentek a visszaváltható üdítős csomagolások

Fontos, hogy a dobozokat és flakonokat ép állapotban vigyék vissza a vásárlók a gyűjtőpontokra, mert csak így tudja az erre specializálódott gép visszavenni őket.

Ujlaki Attila

Ezt a jelet kell keresni a csomagoláson

Fotó: UA

Már több bolt polcain is megjelentek azok a termékek, amelyekért 50 forint betétdíjat kell fizetni azonban, ha azokat visszaváltják a vásárlók, akkor azt levásárolhatják.

Miskolcon is megjelentek

A boon.hu munkatársa több üzletben is járt, ahol találkozott különböző üdítős palackokkal, amelyen megtalálható a semmivel sem összekeverhető PET- visszaváltási jelölés. Volt olyan üzlet is, ahol külön táblával hívják fel a vásárlók figyelmét arra, hogy a terméket 50 forintos betétdíj terheli. 

Így hívják fel a vásárlók figyelmét a változásra
Fotó: UA

A rendszer célja az, hogy a vásárlókat arra ösztönözze, hogy vigyék vissza a használt üdítős palackokat ezzel is segítve a körforgásos gazdálkodást és az újrahasznosítást. Fontos, hogy a dobozokat és flakonokat ép állapotban vigyék vissza a vásárlók a gyűjtőpontokra, mert csak így tudja az erre specializálódott gép visszavenni őket. 

Fokozatosan állnak át rá

Korábban beszámoltunk arról, hogy januártól 1-jétől új italcsomagolás-visszaváltási rendszert vezettek be Magyarországon, minden visszaváltási jelöléssel ellátott, egyszer használatos üveg, fém és műanyag palackos ital csomagolása visszaváltható lesz, amelyért a Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt a felelős. 

Akkor a boon.hu megkereste a társaságot azzal kapcsolatban, hogy most mire számíthatnak a fogyasztók. Azt írták: visszaváltó automatákkal már találkozhatunk, de ezekbe ne vigyük még a jelenleg kapható italok csomagolásait. Hiszen a visszaváltható palackok csak fokozatosan jelennek majd meg a boltokban. 

„Eleve csak a január elseje után a palackozók által forgalomba hozott palackok tartozhatnak a visszaváltási rendszerbe, tehát ezek még fizikailag sem juthattak el a mai napig a boltok polcaira, másrészt a gyártók június 30-ig türelmi időt kaptak. Addig piacra helyezhetnek gyárthatnak még régi, nem visszaváltható csomagolású italterméket palackot is. Ezeket a régi palackokat egyszerűen dobjuk a szelektívbe, hiszen nem lehet őket visszaváltani” - hangsúlyozták. Arra is rákérdeztük, hogy vármegyénk mely pontjain lesznek majd gyűjtőhelyek. Azt írták: a Mohu a szerződéssel rendelkező 400 négyzetméternél nagyobb boltokban és az eddig önkéntesen csatlakozó kisebb üzletekben is telepítette és beüzemelte az automatákat. Az automaták telepítése folyamatos 2024-ben is, a Mohu folyamatosan telepíti a gépeket és várja az önkéntesen csatlakozni kívánó gépi vagy kézi visszaváltó pontokat, akik a Mohu honlapján részletes információkat találhatnak a csatlakozási lehetőségekről.

A betétdíj visszajár

A palackokat az erre kialakított berendezéseken keresztül áruházakban lehet majd visszaváltani. Sok múlik a kódon és a logón is. Az említett kódokat és ábrákat 2024. július 1-jétől a PET-palack, az italosüveg vagy a fém italosdoboz gyártója köteles feltüntetni a csomagolóeszközön. Annak érdekében, hogy a kód és az egyéb szimbólumok megfeleljenek az elvárásoknak, a tervezett címkéket előbb a Mohu Galvani úti bázisán jóvá kell hagyatni. A megfelelő vonalkód és logó nélküli dobozt, üveget vagy palackot nem fogadja el az automata.

A Világgazdaság kérdésére közölte a vállalt, hogy az egész rendszer beindulása mintegy 50 milliárd forintjába kerül a Mohunak, de ebbe az automatákon kívül minden beletartozik, kiemelten például az informatikai fejlesztések. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában