Miskolc

2024.05.06. 18:16

Mondják: gyakran cserélődnek a graffiti park alkotásai

Egy éve a Graffiti Alkotópark a graffitisek találkozóhelye Miskolcon, az Y-híd lábánál.

Édes Richárd

Mondják: kedvelt hely lett az alkotópark

Fotó: ÉR

A graffitizőkre komoly büntetéseket várnak, ha elkapják őket egy közterület festése közben. Ezért is számít országosan különleges helynek a miskolci Graffiti Alkotópark, ahol a graffiti művészei legálisan díszíthetik a falakat.

„A Graffiti Alkotópark adja az Y-híd emberközeliségét”

Szopkó Tibor fejlesztésekért felelős miskolci alpolgármesterként visszaemlékezett azokra az időkre, amikor az Y-híd építése a végéhez közeledett, és úgy döntöttek, ezt a területet ideje egy unikális célra használni. Kezdetben kevesen hittek abban, hogy itt kialakítható egy rendezett, szép környezet, amit használni fognak a miskolciak. Kisebb utca fórumokat is kellett tartanunk amiatt, hogy elfogadják a fejlesztést. 

Varga Andrea és Szopkó Tibor

Egy évvel később Szopkó Tibor úgy látja: a parkban tiszták a zöldterületek, látványosak a falfelületek, szívesen jönnek ide a miskolci emberek. 

„Itt lehet rálelni az Y-híd hatalmas infrastrukturális beruházásának emberközeli oldalára. Ez az emberközeli attitűd vezérelt minket a fejlesztések során”-beszélt a tapasztalatokról az alpolgármester. 

A park a graffitisek közösségi terévé vált 

Varga Andrea alpolgármester kiemelte: egy alkotóközösségnek köszönhetjük a Graffiti Parkot, másrészt a civilek is sokat tettek azért, hogy az Y-híd mellett létrejöhetett egy országosan is egészen egyedülálló terület. 

„A Graffiti Alkotópark a miskolci szubkultúra művészeinek biztosít találkozási és alkotási lehetőséget. Egy olyan közösségnek, akik Miskolcon korábban nem voltak felkarolva, így nem találták a helyüket a graffitisek - emelte ki a park fontos szerepét az alpolgármester. - A park megmutatja az alkotásaikat, amelyekben az utca embere is az örömét leli. Ezért hoztuk létre ezt a helyet, így lett közkedvelt a graffitisek közösségében”.

Minden héten más graffiti tűnik fel a falakon

Szunyogh László, Miskolc főépítésze szerint az Graffiti Alkotópark létrehozóit egy kettős kísérlet vezérelte:

„A parkot úgy alakították ki, hogy a növényzete önfenntartó legyen. Összegyűjti a területre hulló esővizet, és azt a növények közé vezeti, hogy ne kelljen öntözni őket. A másik kísérlet arra irányult, hogy az akkori hulladékkal teli területnek egy teljesen új, művészi feladatot adjunk. Eredetileg az szerepelt a tervekben, hogy beültetik fűvel és néhány fát ültetnek. Aztán elgondolkodtak egy érdekes felvetésen: mi lenne, ha ezt a területet máshogyan kezelnénk, és adnánk neki egy különleges funkciót?”

Először még nem tudták, milyen értelmes funkciója lehetne az Y-híd melletti területnek. Aztán Révai Márton, egy fiatal építészmérnök ötletét választották, így vált a terület alkotóparkká. Folyamatosan figyelemmel kísérték a sorsát. Szunyogh László rendszeresen kilátogat a Graffiti Alkotóparkba, és azt tapasztalja, hogy hetente változik a festmények, grafikák repertoárja. És akik használják, azok rendben is tartják, mert nincs szemét a Graffiti Parkban. 

Szunyogh László kiemelte: a világon számos helyen összefirkálják, graffitizik a felüljárókat, az Y-híd viszont teljesen tiszta. A graffiti művészei megbecsülik, hogy a parkban alkothatnak, és tisztelik a hidat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában