Dilemma

2024.05.10. 20:00

Mit tegyünk, ha darázsfészket találunk?

Ilyenkor érdemes egy ezzel foglalkozó helyi darázsirtót vagy méhrajbefogót keresni.

Édes Richárd

Szépen felépített fészket találtak az Avason

Fotó: MZSP

A napokban a sűrűn lakott miskolci Avasi lakótelepen bukkantak járókelők egy pad alá felépített darázsfészekre. Mint mondták, hiába próbáltak segítséget kérni, mindenütt elhárították, tovább küldték őket. Mint portálunk megtudta, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szakemberei segítenek ilyen helyzetben.

A pad alá fészkelték be magukat a darazsak
Fotó: MZSP

Lövey Attila, a Vattán működő Lövey méhészet vezetője szerint ilyenkor segít az omme.hu-n található táblázat. Ebben megyékre, településekre lebontva láthatjuk, ki foglalkozik méhrajbefogással és darázsirtással, telefonszámmal és e-mail elérhetőséggel együtt. Szerinte akkor magasak a díjak egy darázsirtó értesítésekor, ha a darazsak fészke nehezen hozzáférhető, például a tető egy rejtett szegletében vagy egy régi redőnytokban van. 

„A darázsnak teljesen más mérge van, mint a méheknek. Többször is tud szúrni, mert nem horgos a fullánkja, mint a méheknek. A méh a darázshoz képest nem tudja visszahúzni a fullánkját, az beakad a bőrfelületbe. A méreghólyagja ilyenkor kiszakad, és a méh hamarosan elpusztul. Ezzel szemben a darázs a szúrás után is életben marad ” - beszélt a darázstámadás hátteréről. 

Sokan tűzoltót hívnak

Dojcsák Dávid tűzoltó százados, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője szerint ilyen esetekben a tűzoltók mindig megnézik a helyszínt. Elsősorban technikai segítséget tudnak nyújtani a helyzet kezeléséhez, mert ilyenkor mindig egy szakértő méhészre vagy darázsirtóra van szükség. 

„Akkor tudnak segíteni a tűzoltók, ha magas helyről kell leszedni a darázsfészket, amihez a tűzoltáskor használt dugólétra vagy kihúzós létra szükséges-válaszolt kérdésünkre Dojcsák Dávid.

-Tavasszal és nyáron előfordulhat hetente akár 2-3 ilyen hívásunk, de minden ilyen esethez darázsszakértőt kell hívni”. 

A régi házak vonzzák a darazsakat 

Kiss János miskolci bogármérnök szerint május végén, június elején a darazsak még kevesen vannak. Leginkább júliusban és augusztusban keresik darázsirtási ügyekben. A májusi időszakban csak a darázskirálynő éber: ekkoriban mindent ő csinál, és felneveli a kis darazsakat. Később aztán akár 40 darázs is lehet a fészekben. Felnőnek a kis darazsak, feladatokat kapnak, és inkább nyáron okoznak veszélyes helyzeteket. Májusban főleg poszméhek vannak, akik nagyon hasonlítanak a darazsakra. Azonban a poszméh nem veszélyes az emberre. 

Kiss János megemlítette francia darazsakat: ők napraforgóhoz hasonló fészket készítenek, és elég lefújni őket, ha találkozunk velük. Sokkal veszélyesebbek a legagresszívebb típust képviselő német darazsak, akik az erkélyen lévő dobozba is bármikor befészkelhet, és csak akkor veszi őket észre az ember, amikor problémákat okoznak. A nagyobb darazsak közé tartozik a lódarázs. Éjszaka is repül, és vérbeli ragadozóként rendszeresen belekóstol a dinnyébe és a sörbe. 

Összetéveszthetőek

Kiss János szerint a fürkészdarazsak a poszméhekhez hasonlóan nem veszélyesek az emberre, inkább pókokkal táplálkoznak:

„A fürkészdarázs agyagfészket készít. Belehordja a pókokat, aztán elkábítja őket. Rápetézik a pókra, majd lezárja a fészket. Aztán mikor kikel a pete, megeszi a kis pókokat.” 

Eastern Yellowjacket Wasp
Így néz ki a darázs
Fotó: NurPhoto

A Bogármérnök darázsirtási árát nagyban befolyásolja, hogy hol jelennek meg a darazsak. Olcsóbb, 30 ezer forint körüli árról beszélhetünk, ha a darázsfészek a padláson van, külső területen. Jóval magasabb az ár, amikor a födémben rejtőzik a darázsfészek, és kutatni kell utána. Kiss János szerint a szigetelés nélküli régi házak cserepei mágnesként vonzzák a darazsakat, akik főleg a cserepek meleg oldalán szeretnek megtelepedni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában