boon.hu video

2024.05.10. 17:30

Miskolc város 115. születésnapját ünnepeljük - képekkel, videókkal

Már péntek délelőtt a szokásosnál nagyobb volt a nyüzsgés a belvárosban, hiszen elkezdődött Miskolc város ünnepének programsorozata.

Gárdonyi Edina

Kórusverseny volt a Szent István téren

Fotó: Vajda János

A Szent István téren már pénteken délelőtt a karon ülőktől a nyugdíjasokig minden korosztályból találkoztunk nézelődőkkel a Miskolci Csodamalom Bábszínház Csalavári Csalavér című előadása alatt, ami a városünnep első programja is volt. 

varosnap001
Tanakodás a térkép előtt
Fotó: Vajda János

A város egyik legnagyobb ünnepét és rendezvénysorozatát Miskolci Hét néven először 1934. augusztus 5-e és 12-e között, majd az ez utáni években még számos alkalommal megrendezték. A rendszerváltás után a városi közgyűlés 1993-ban döntött úgy, hogy május 11. lesz Miskolc ünnepe, annak tiszteletére, hogy 1909-ben ezen a napon adott a városnak címeres kiváltságlevelet Ferenc József magyar király. Miskolc napja több napos, a város több pontján színes kísérőrendezvényekkel teli programsorozattá érett az évtizedek alatt. 

Szívesen jön ide

Encsről érkezett kifejezetten Miskolc város napja miatt Széplaki Gizella, nyugdíjas védőnő. Mint kiderült, gurulós bőröndje dekupázs technikával készített kreatív kézműves termékeivel van tele, amiket a barátai alkotásaival együtt fognak kiállítani. Arra a kérdésre, hogy nem helybeliként mi fűzi Miskolchoz, azt válaszolta, hogy ez a központ, akár intézkedni valóról, akár kirándulásról van szó. Nagyon szereti a várost gyakran és szívesen jön utazik ide. 

Unokáival jött

-Miskolci vagyok 1966 óta, szeretem a vásárokat, hétvégén is tervezzük, hogy részt veszünk a programokon - mondta el Beregi István, aki családjával, unokáival érkezett a térre.

Része lenni az ünnepnek

Kovácsné Berku Zsuzsanna 2. osztályos diákjaival érkezett a Fazekas Utcai Általános Iskolából. „Úgy gondolom nagyon fontos egy miskolci gyerek számára, hogy Miskolc napjának részese legyen és értékelje, hogy ebben a városban élhet...” 

korus003
Megtelt a Szent István tér a programokra
Fotó: Vajda János

Az osztályába járó gyerekek elmondták, hogy nagyon tetszik nekik ez a délelőtt, jól érzik magukat, örülnek, hogy egy kicsit máshogy telik a mai délelőttjük.

Nem vágyódik máshová

Kiss Veronikával a két tér között találkozunk, csomagokkal felszerelkezve nézelődik. Elmondja, hogy mivel sérült fiát egyedül neveli, sajnos nem tud részt venni a programokon, két vásárlás között igyekszik úgy alakítani az útvonalát, hogy érezze annak hangulatát, mielptt elhozza az iskolából autista gyermekét. Születése óta Miskolcon él, nagyon szereti a várost és nem is vágyódik máshová. Miskolc az otthonom, és ez boldoggá tesz, zárja szavait. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában