Anno

2024.05.05. 11:00

Minikönyvvel emlékeztek a városalapításra

Alapításának harmincadik évfordulóját ünnepelte 1984-ben Kazincbarcika. Ebből könnyen kiszámíthatjuk, az idén hetven éves.

Kazincbarcika-ma.

A miskolci miniatűrkönyv-gyűjtők klubja szerteágazó és egyre tartalmasabb tevékenységének példája az új kiadvány, amely megyénk első szocialista városa, Kazincbarcika fennállásának 30. évfordulója alkalmából jelent meg, számol be a történtekről 1984. május 3-án az Észak-Magyarország. A cikkben visszautalnak az 1954-ben történtekre: négy kis falu — Barcika, Sajókazinc, Berente és Herbolya — lakói hitetlenkedve fogadták a hírt, nagy ipari üzemek és város épül majd belőlük. "És megépült. Sok munkával, energiával, szívós akarattal. A nagyüzemek és a város történetét foglalja össze a könyvecskében Hegedűs Mária és Hazug Mihály írása és Szathmáry-Király Ádámné fotói. A szerzők írása és a fotók szemléletesen mutatják be a három évtized fejlődését, e történelmi mértékkel mérve rövid időszak fontosabb eseményeit, de érzékeljük azokat a jelzőket, amelyeket a város kapott születése óta. Hiszen nevezik a fiatalok, az iskolák, a szobrok, a parkok és a megye legtisztább városának". 

Kazincbarcika 1964-ben, alapítása után tíz évvel
Forrás: ortepán, Építésügyi Dokumentációs és Információs Központ

Az évforduló alkalmából megjelent könyvet Kovács Mihály szerkesztette és Mezey István grafikusművész illusztrációival jelent meg 1200 példányban. Kíváncsiak lennénk, hogy vajon hány darab van még meg belőle negyven év múltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában