Választás 2024

2024.05.04. 07:00

Finisébe érkezett az aláírásvadászat a június 9-i választásra

Május 6-a, hétfő, délután 4 óra fontos határidőpont a helyi önkormányzati választás előtt.

Szaniszló Bálint

A választás június 9-én lesz

Fotó: Zsedrovits Enikő

Mint a boon.hu beszámolt róla, április 20-án kezdődött a hivatalos kampányidőszak a június 9-én esedékes önkormányzati választás előtt. Az állampolgárok közül sokan megélhették, hogy a jelöltségre aspirálók nevében aláírásgyűjtők keresték fel őket.  

Mint ismert, a helyi választási irodák vezetőinek - a törvény szerint - április 4-éig kellett dönteniük arról, hogy hol, mennyi ajánlást kell összegyűjteni ahhoz, hogy az adott településen valaki polgármesterjelölt, vagy egyéni választókerületi önkormányzati képviselőjelölt legyen a június 9-ére kiírt helyhatósági választáson.   

Munkában a miskolci helyi választási bizottság
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A Miskolci Helyi Választási Iroda vezetője, dr. Ignácz Dávid, Miskolc jegyzője is megállapította a város 18 egyéni önkormányzati választókerületében a jelöltséghez szükséges ajánlások számát. Ez az adott kerületben élő választópolgárok számától függ. A miskolci választókerületekben - tehát lakosságszámtól függően - 67 és 70 között van a szükséges ajánlásszám.

Miskolcon 500 a polgármesterjelölti szint  

Érdekesség, hogy a fővárosi főpolgármester-jelöltnek minimum 5 ezer fővárosi választópolgár ajánlására van szüksége az induláshoz. Polgármesterjelölt pedig az lehet, akit a 10 ezernél kisebb lakosú településeken a választópolgárok legalább 3 százaléka, a 10 ezer lakost meghaladó, de 100 ezernél kevesebb lakosú településeken 300 választópolgár, míg a 100 ezernél több lakosú nagyvárosokban legalább 500 választópolgár ajánl. Utóbbi érvényes Miskolcon, azaz 500 ajánlás szükséges a hivatalos polgármesterjelöltté váláshoz. 

Május 6-a után jogerősen kiderül, kiből lesz jelölt   

Nem sok idejük volt a jelölteknek az ajánlásgyűjtésre: a képviselőjelölteket, polgármesterjelölteket és a főpolgármester-jelölteket legkésőbb a szavazást megelőző harmincnegyedik napon, május 6-ig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Két választást is tartanak június 9-én
Fotó: MW

A kompenzációs, a fővárosi és a vármegyei listákat ráérnek egy nappal később, május 7-ig leadni. Mindez azt jelenti, hogy gyűjtési finis lesz a hétvégén, akik eddig még nem szerezték meg a jelöltséghez szükséges aláírás mennyiséget, most hajrázhatnak egyet.  

Jogorvoslati határidő 

Az ajánlásokat a helyi választási irodák három napon belül ellenőrzik, és ha minden rendben van, akkor legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon veszik hivatalosan nyilvántartásba a jelölteket és listákat. Nagyjából egy hónappal az EP- és önkormányzati választás előtt, május 11-én tehát már pontos névsorunk lesz arról, hogy kik szerepelnek majd a szavazólapokon. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában