Május 1.

2024.05.01. 11:30

A katolikusok is ünneplik május 1-ét

Május elseje nemcsak a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt ünnep, hanem 1955 óta, XII. Piusz pápa rendelete nyomán, a katolikus egyház ünnepe is.

Kubik Ákos

Munkás Szent József, Szűz Mária jegyesét is azon a napon ünnepli a katolikus egyház. Józsefről, Jézus nevelőnapjáról emlékezünk meg, aki ácsok, az asztalosok, a famunkások, a favágók, a bognárok, a koporsókészítők, a tímárok és nem utolsó sorban az édesapák védőszentje, a jegyesek pártfogója, a szerény alázatosság, a családi gondoskodás és a szent engedelmesség példaképe.

József Dávid házából való ácsmester volt. Jézus nevelőapja és kétkezi munkásember.

Názáreti József, a munkás

„Több írás is megemlékezik Szent Józsefről, könyvek nélkül is tudta a zsoltárokat, gyerekkorában a zsebpénzéből a szegényeket segítette, mindenképp pozitív példának tekintjük.” - magyarázza portálunknak egy papnövendék.

A spanyol Avilai Nagy Szent Teréz számtalanszor látta Szent Józsefet látomásaiban, így sokat tudott róla. Soha sem vitázott, mindig szerény és barátságos volt, így élte az életét és nyerte el az emberek szívét. 

Tehát József kétkezi munkás ember volt, aki tudásával, lelkiségével és odaadásával segített minden bajba jutott emberen, ezért emlékeznek rá úgy, mint názáreti József, a munkás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában