Anno

2024.05.05. 19:38

A Diósgyőri várról vitáztak

Indulatos szócsata alakult ki húsz évvel ezelőtt a Diósgyőri vár fejlesztési elképzeléseiről

A diósgyőri vár ma: újjáépítik

Fotó: ÉM

"Bekiabálásokkal sűrűn tarkított lakossági fórumot tartottak az Ady Endre Művelődési Házban: Miskolc önkormányzata - a Diósgyőri Vár Térségének Fejlesztéséért Közhasznú Alapítvány kezdeményezésére - a közelmúltban ötletpályázatot hirdetett meg a Diósgyőri vár és környékének fejlesztésére"- írta 2004. május 4-én az Észak-Magyarország. A terveket - három építészcsapat - mutatta be a közönségnek, de mint kiderült, ők azt hitték, ezeket meg is akarja valósítani a város vezetése. „Már megint el akarják venni a kertünket, de abból nem kapnak. Aki belép a kertembe, annak annyi!”.

A szervezők hiába hangoztatták, hogy a tervek valójában csak ötletek, amelyeket lehet vitatni, támogatni, vagy éppen elvetni. Az indulatos vitának végül az egyik pályázó csoport vezetője, Rudolf Mihály építész érvelése vetett véget. Mint mondta, a cél az: a turisták ne egy napra érkezzenek, hanem legyenek olyan látnivalók - és persze hozzájuk olyan szálláslehetőségek -, hogy a vendégek hosszabb ideig maradjanak. A vár fejlesztése az egész környék színvonalát emeli, és ez mindenki érdeke lehet. "A környéken élők azt nehezményezték, hogy a buszparkolót a házak közé tervezték, ez ugyanis elviselhetetlen zaj- és porszintet jelentene. Ugyancsak sokan kritizálták a halastó feltöltésének tervét, szerintük ugyanis a talajvíz szintje már most igen magas, és elöntené a kertjüket. Javasolták még, hogy a vár körbejárható legyen, és a Szinvát tegyék igazi élő vízzé" - olvashatók a cikkben a 2004-es elképzelések. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában