Választás 2024

2024.04.19. 13:00

Több miskolci utca lakói felháborodtak a közelgő választás miatt

Nem csitul a felháborodás az Országos Választási Bizottság levele után Miskolcon. Többen inkább nem vesznek részt a voksoláson, ha Lyukóvölgybe kell menniük június 9-én.

Ujlaki Attila

Azt mondják, inkább nem is mennek el választani

Fotó: Makovics Kornél

Itt van nem messze az óvoda, iskola, nem értem miért kell kimennünk a Lyukóvölgybe szavazni júniusban

– mondta portálunknak egy Szabadság utcában lakó férfi. 

Kiderült ugyanis, hogy az ő utcájukkal együtt több másik utca lakóinak is a hírhedt Lyukóvölgybe kell menniük, ha szavazni szeretnének a júniusi önkormányzati és Európai Parlamenti választásokon. Többen a közösségi médiában kérték számon a városvezetést és azt szeretnék, ha nem kellene június 9-én Lyukóban szavazniuk. 

Egy levélből tudták meg 

„Kaptunk egy értesítőt, amiben arról tájékoztatott minket az Országos Választási Bizottság, hogy a Lyukói Közösségi Házban lesz a szavazókörünk, ott adhatjuk le voksainkat június 9-én” – mondta Molnár Ildikó. Azt is hangsúlyozta, hogy szerintük ez rendkívül megalázó rájuk nézve, mert azon a környéken még rendes parkoló sincs, ahol az autókkal meg tudnának állni. „Gyalogosan sem lenne jobb a helyzet, mert rendes járda sincs, így nem is értem, miért kell oda mennünk” – részletezte. 

A tömegközlekedés is problémás 

Egy másik helyi lakos arra mutatott rá, hogy: „Eddig, évtizedeken át a Fazola Henrik utca 2. alatt levő Bulgárföldi Általános Iskolába kellett járnunk szavazni”.  Arra is kitért, hogy azon a környéken rengeteg idős szavazópolgár él, akik nagy valószínűséggel nem fognak Lyukóba utazni szavazni. „Ebből következik, hogy ez súlyosan torzítaná a választás eredményét” – fejezte ki aggályát. 

De volt, aki egyenesen úgy fogalmazott: „Inkább el sem megyek szavazni”. 

Több lakó a tömegközlekedéssel kapcsolatban is a nemtetszését fejezte ki. „Járt már a 16-os buszon?” – kérdezte egy helyi lakos kollégánktól. Majd hozzátette: "Ritkán jár, ami pedig jön az koszos, mocskos és büdös. Erről nem a vállalat tehet, hanem azok az utasok, akik ilyen körülményeket teremtenek a buszokon” – szögezte le. 

Mi is megnéztük a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. honlapján az ominózus busz vasárnapi menetrendjét. Azt láttuk, hogy a járat csak óránként közlekedik. Erre egyébként több lakos is panaszkodott a boon.hu-nak. 

Jogszabályi okai vannak 

Megkerestük dr. Ignácz Dávidot, Miskolc város jegyzőjét, aki egyben a helyi választási iroda vezetője is. A felvetettekkel kapcsolatban azt mondta, hogy ő is a környéken nőtt fel, a Bulgárföldi Általános Iskolába és a Nyitnikék Óvodába járt. 

„Az esetleges kellemetlenségekért az érintett négy utcában lakóktól bocsánatot kérek, de sajnos a választókerületek csökkenése és a lakosságszám változása miatt kénytelenek voltunk a szavazóköröket átalakítani" 

Hozzátette: „Ahhoz, hogy a lyukóvölgyi szavazókör elérje a jogszabályban előírt minimális létszámot, ki kellett bővíteni ezekkel az utcákkal. A négy érintett utcával szemben lévő Nyitnikék Óvodában több szavazókör már fizikailag sem fér el.” 

Mozgóurnát kérhetnek

Aki egészségi állapota miatt nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe, hogy ott adja le a szavazatát, mozgóurnát kérhet. Az egészségi állapotot nem kell igazolni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában