boon.hu video

2024.04.10. 18:03

Közösen a régió fenntartható fejlődéséért (fotókkal, videóval)

Az észak-magyarországi régió legnagyobb felsőoktatási állásbörzéje 28. alkalommal, közel negyven kiállítóval várta az érdeklődőket szerdán az egyetem díszaulájában.

Gárdonyi Edina

Az érdeklődőknek kiváló lehetőséget nyújtott az esemény arra, hogy megismerjék a munkaerőpiac trendjeit, a vállalatok és vállalkozások elvárásait, valamint tájékozódhattak a munkalehetőségekről, gyakornoki pozíciókról is.

A cégekkel közösen

Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora nyitotta meg a 28. KarrierFesztet, ami ezt a nevet két éve vette fel, pont azért, hogy mindenki érezze, ez nem csak egy seregszemle, hanem hosszú távú vállalati együttműködések eredménye – kezdte köszöntő beszédét. Sok kiállítóval különböző típusú együttműködések alakultak ki az elmúlt években és reméli, hogy egy regionális tudásközpontként Északkelet-Magyarország kisebb-nagyobb vállalatai megtalálják az egyetem hallgatói között leendő munkavállalóikat.

Egy egyetemnek nem lehet nagyobb célja annál, hogy meghatározó tudásközpontként szolgálja a régiót. A Miskolci Egyetem az oktatási portfóliójával próbál minden szektor számára kiváló munkaerőt biztosítani. A képzések kialakítása, formálása, újítása szempontjából partnerként dolgoznak a cégekkel, kutatásokkal kapcsolatban is állnak a rendelkezésükre, hiszen az egyetem nyolc karán folyik oktatási és kutatási munka közel 300 szakon, szinte minden területet lefedve. A vállalatokkal együtt kíván a Miskolci Egyetem hozzájárulni ahhoz, hogy a régió biztosítani tudja a fenntartható fejlődését és közösen szeretnének tenni azért, hogy az értelmiséget helyben tartsák, ne vándoroljanak el – zárta szavait a rektor.

Foglalkoztatási díj

2010 óta adják át „A Miskolci Egyetemen végzettek foglalkoztatásáért” díjat, amit 2024-ben a Spinto Hungária Kft. érdemelt ki. A díjat Prof. Dr. Horváth Zita rektor adta át Pócs János ügyvezető igazgatónak. Beszédében elmondta, hogy 1990 előtt a klasszikus kohászat nagy népszerűségnek örvendett, majd úgy tűnt, hogy ennek a szakmának leáldozott. A 2000-es években kiderült, hogy nagyon komoly ipari igény van erre és nagyon sokat tettek azért az öntészettel foglalkozó vállalatok, hogy a Miskolci Egyetem tovább tudjon fejlődni ezen a területen, és biztosítani tudja az utánpótlást. Közülük is kiemelkedik a Spinto Hungária Kft., ezért kapják ők idén a díjat a szenátus döntése alapján.

Pócs János, a Spinto Hungária Kft. ügyvezető igazgatója köszönő beszédében fontosnak tartotta megemlíteni, hogy cégük egy szerszámgyár, akik az ötletüket 2015-ben a Miskolci Egyetemen mutatták be először, ahol támogatást kaptak és az egyetem, valamint Miskolc is befogadta a vállalatot. A cég teljesítményéhez hozzájárul, hogy egy modern, nehéziparral is foglalkozó egyetem képez kiváló szakembereket a városban. 

Részt vesznek a duális képzésben, sikeres kutatás-fejlesztési projektekben dolgoznak együtt és még számos területen szeretnék bővíteni az együttműködésüket. „Az öntöde az már nem egy piszkos, nehéz munkahely, hanem alapvetően high-tech üzem” – emelte ki az igazgató.

„Megtiszteltetés az egész csapat számára, mert soha nem egy cég vagy egy ember kap díjat, hanem egy csapat. Nálunk egy nagyon jó csapat van és a csapat részének tekintjük a tulajdonosainkat, a vevőinket és a körülöttünk dolgozó miskolci cégeket, akikkel egy erős rendszert alkotunk” – válaszolta az ügyvezető kérdésünkre, hogy mit jelent számára ez a díj.

A veterán kiállító

2024-ben először adták át a „Veterán kiállító” díjat, amit a MOL Petrolkémia Zrt. érdemelt ki, hiszen több évtizedes kapcsolat fűzi a vállalatot a Miskolci Egyetemhez. A díjat Poórné Aranyosi Amália, a MOL Petrolkémia Zrt. szakmai oktatási vezető szakértője vette át Kalmár Zsolttól, a Miskolci Egyetem gazdasági igazgatójától.

Az már önmagában is presztízs, hogy hosszú ideje együttműködhet az egyetem az ország egyik legnagyobb vállalatával, ami még különlegesebbé teszi a kapcsolatot, hogy a Miskolci Egyetemen azok a kompetenciák, amelyekre ennek a hatalmas vállalatnak szüksége van, mind megtalálhatók a képzési kínálatban, akár gazdasági, akár műszaki területen – fejezte ki köszönetét a vállalat képviselőjének Kalmár Zsolt.

„Nagyon megtisztelő számunkra ez a díj, ami a több évtizedes kapcsolatunk gyümölcse, amit még több évtizedig szeretnénk fenntartani az egyetemmel. Az eddig is nagyon jól működő duális kapcsolatunkat és tevékenységeinket szeretnénk folytatni, illetve folyamatosan új lehetőségeket keresünk. Idén közösen egy új szakmát indítottunk, a villamosmérnöki duális képzést, és szeretnénk még tevékenyebben részt venni az oktatásban – nyilatkozta portálunknak Poórné Aranyosi Amália.

Arra a kérdésre, hogy milyen ajánlatokkal érkezett a vállalat az állásbörzére, elmondta, hogy jelenleg leginkább junior mérnök pozíciókkal várják az érdeklődőket budapesti, százhalombattai, illetve a tiszaújvárosi telephelyeiken.

A régió fejlődésében is fontos

Prof. Dr. Horváth Zitát, a Miskolci Egyetem rektorát arról kérdeztük, hogy miben látja a KarrierFeszt sikerét?

„Önmagában siker, hogy töretlenül meg tudjuk rendezni, immár 28. alkalommal. A sikert mutatja az is, hogy egyre több partnerünk jelenik meg a KarrierFeszten, kis- és középvállalkozások, multinacionális cégek, és nyilván azért jönnek vissza, mert megtalálják a számításukat. Gyakornok hallgatókat, duális hallgatókat, leendő munkavállalókat találnak a hallgatóink között. A Miskolci Egyetem célja, hogy ezt a régiót egy magasabb fejlődési pályára állítsuk, és ebben az egyetem a munkaerőpiaci szektor szereplőivel együtt tud közösen dolgozni, hiszen ha nem marad itt elég képzett munkaerő, akkor nem tud a régió fejlődni. Mi ehhez kívánunk ezzel a rendezvénnyel hozzájárulni és a kapcsolati hálónk erősítésében dolgozni együtt” – válaszolta a rektor.

A standok között nézelődők többsége gyakornoki munka és nyári gyakorlat iránt érdeklődő egyetemista. Regecz Márk mérnök-informatikus másodéves hallgató először vett részt a rendezvényen és kíváncsi volt a lehetőségekre. Demeter Péter a Gazdaságtudományi kar hallgatója szakmai gyakorlata teljesítéséhez szeretne számára megfelelő céget találni, és az eddig látottak alapján bízik a sikerben.

A közel negyven kiállító között a munkaerőpiac különböző szektorainak képviselői lelkesen válaszotnak az érdeklődők – jellemzően egyetemisták – kérdéseire.

Sok cég, színes kínálat

Svégel Mátyás, az Ózdi Acélművek Kft. képviseletében elmondta, hogy a cég először van jelen az egyetemi állásbörzén. A cég félkész termékeket gyárt az építőipar számára. A szakmai utánpótlás bázisukat szeretnék növelni a börzén való részvétellel. Van duális képzésük, illetve különböző gyakornoki pozíciókat is tudnak ajánlani egyetemisták és diplomások számára. 

Több munkaerő-közvetítő cég is kitelepült standjával, természetesen elsősorban egyetemistáknak szóló ajánlataikkal, de már tapasztalt munkavállalók számára is készültek űrlapokkal – mondta el a ProHuman Zrt. toborzója.

A MÁV-Volán csoport rendszeres résztvevője a KarrierFesztnek, elsősorban a duális képzésükre kerestek hallgatókat, leginkább gépészmérnök, mérnök-informatikus és villamosmérnök munkakörökbe. A cégcsoport minden szakterületüknek érkezett képviselője a kiállításra, hogy teljes körűen tudják tájékoztatni az érdeklődőket – mondta el Kis-Likai Szabina a MÁV standjánál.

A LEGO Manufactoring Kft. fizikai és szellemi kategóriákban is keres munkavállalókat. Villamosmérnökök számára szinte mindig akad szabad pozíció a vállalatnál – mondták el a LEGO toborzói.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!