Mezőgazdaság

2019.10.04. 13:11

Kiemelt figyelem az agrárium kincseinek

Nem egyszerű a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gazdák élete, hiszen a mezőgazdaságnak itt az átlagosnál több kihívással kell megbirkóznia.

Bár ma is inkább az ipar a húzóágazat, azért a kisebb, de rendkívül változatos mezőgazdasági tevékenység mégiscsak kitermelte a maga kincseit: például a gönci barackot, a szomolyai rövidszárú fekete cseresznyét, vagy éppen a tokaji aszúbort és aszútörkölyt. Jó hír, hogy az agrárium számos kormányzati és európai forrásra, közte az öntözött területek növekedésére számíthat az elkövetkező években, így igazán megéri majd a megye gazdaságainak fejlesztésekbe beruháznia!

Többhöz jobbat

Ha egy gazdaságban növekszik a termelés, s azzal párhuzamosan több eszközre és munkaerőre is szükség van, akkor a tevékenység óhatatlanul is több teret követel magának. Logikus, hogy nagyobb számú terménynek, jószágnak, gépnek, munkaerőnek vagy árunak egyértelműen több hely is szükséges. A mennyiségi növekedés viszont mit sem ér minőségi fejlődés nélkül – már csak a vonatkozó minimális elvárásoknak való megfeleltetés miatt sem.

Ehhez nyújt segítséget a hazánkban több mint negyed évszázada megbízható partnerként a Frisomat. A cég által forgalmazott magas minőségű acélcsarnokok a mezőgazdaság bármely ágában tevékenykedők számára kínálnak gazdaságos választást az egyszerű terménytárolótól az istállókon át egészen a hőszigetelt, különböző funkciójú helyiségekkel ellátott feldolgozóüzemig. A könnyűfém-szerkezetes épületek megfelelnek minden vonatkozó hazai és európai szabványnak, s mivel a Frisomat a teljes forgalmazási láncot lefedi a fejlesztés-tervezéstől, gyártástól, szállításon át egészen az építkezés megvalósításáig és a garanciális karbantartásig, az igényeknek megfelelő épület megálmodását és megrendelését követően – némi túlzással – az ügyfél akár nyugodtan hátra is dőlhet a kulcsátadásig.

1500 magyar gazda

A belga világcég szolgáltatásait hazánkban az elmúlt 27 év alatt több mint 1500 gazda és agrárvállalkozás választotta. A megrendelt épületek között előkelő helyet foglalnak el a különböző célú és felszereltségű tárolók: egyes ömlesztett áruk, vagy éppen széna tárolásához az oldalán félig nyitott csarnokok is alkalmasak; a termény- takarmány-, géptárolóknak és a magtáraknak azonban már kényesebb lakóik vannak, így ezek már valamivel összetettebb, de még mindig egyszerű és nagyszerű szerkezetek. A Békéscsaba melletti Kerek-tanyán működő Kereki Korona gazdaságban például a vállalkozás fejlődését követve az elmúlt két évtizedben négy különböző Frisomat-tárolót is építettek.

Az állattartás körülményeit különösen meg tudja könnyíteni egy jól kialakított Frisomat csarnok: egy modern baromfitelep kialakításához például állandó hőmérsékletű, folyamatosan kerengetett levegőre, valamint bonyolult etető-és itatórendszerre is szükség van. A csarnok szerkezetébe szerelt, jól kezelhető ventilátorok és etető-, valamint itatórendszerek révén a szendvicspanelekkel szigetelt épületben tiszta és jól átlátható környezetben gondoskodhat a baromfikról a gazda. Nagy segítséget jelent az állattartóknak, hogy a kiváló minőségű, horganyzott acélburkolat nem korrodálódik az állati ürülék, illetve a felszabaduló ammónia hatására, emellett könnyen tisztítható is.

A mezőgazdaság területén nálunk eddig kevésbé megszokott megoldásokat is kínál a Frisomat: például felszín feletti pincészetet, ami a páratlan hegyaljai pincerendszer tükrében elsőre szinte tájidegennek tűnhet. Csakhogy azokat a körülményeket és funkciókat, melyeket a bortermeléshez elődjeink a föld alatt tudtak kialakítani, egy modern acélcsarnok is biztosítani tudja. A Csepel-szigeti 76 hektáros szőlőbirtok, a Gál Pincészet nedűi egy ilyen, Dél-Franciaországban már elterjedt borászatban érlelődnek.

Gondolnak a holnapra

Az építkezés bámulatosan gyorsan, minimális építési zaj és felfordulás mellett folyik. Ez úgy lehetséges, hogy a csarnokokat előre gyártott modulokból, csavarozással szerelik össze: a helyszínre a gondos tervezésnek hála pontosan annyi építőanyag, alkatrész érkezik kamionokon, amennyi az építkezéshez szükséges. A hidegen hengerelt acélprofilok hosszú évtizedekig megőrzik minőségüket, mert a csavarozás által nem sérül az acél – mint a hegesztésnél –, a könnyűszerkezetes építkezés pedig lehetővé teszi a későbbi bővítést, átalakítást, vagy az utólagos gépészeti fejlesztést. A végeredmény különösebb karbantartást nem igényel, a gyártói garancia viszont megnyugtatóan hosszú. A kész acélépület egyedülállóan stabil, dacol az időjárás viszontagságaival, a hőszigetelt szendvicspanelek egészséges belső klímát biztosítanak, s a csarnokok tűzzel szembeni ellenállása is kiemelkedő.

A Frisomat cégcsoport nemcsak a megrendelő jövőbeli nyugalmát, hanem a bolygó jövőjét is szívügyének tartja: csarnokaik 100%-ban újrahasznosítható acélból, más hasonló csarnokokhoz képest 30%-kal kevesebb anyagszükséglettel készülnek, s a cég gyártósorán a gyártáshoz szükséges energia felét napelemes rendszerekből nyerik.

Ahány vállalkozás, annyi lehetőség és annyi kihívás. Van, akinek csak egy tető kell, és van, akinek egy tágas épület – a Frisomat az egyszerű tárolóktól a modern irodaépületekig bármilyen épületet megvalósít acélprofilokból, azzal a szakértelemmel és magas színvonalon, amit immár több ezer megrendelő tapasztalhatott meg Magyarország-szerte.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!