Tudta?

2024.05.10. 11:30

Az orvosság a kertünkben nő

A tavasszal együtt megjelentek a gyógynövények is, ami aranyat is érhet. Nem tudhatjuk, hogy mennyi mindenre lehet jó egy növény. Vajon melyik a legértékesebb tavaszi növény?

Kubik Ákos

A pitypang felhasználási lehetősége sokrétű

Fotó: MW

„Aki kíváncsi és fogékony a természeti kincsek iránt, az hozzon egy kosarat és segítünk megtalálni a természet kincseit.” Ezzel a mondattal várja a vendégeit Berczik Ágnes természetgyógyász és a Galagonya program weboldal megálmodója. Kíváncsi embereket arra buzdítja, hogy ismerjék meg a hazánk erdőit és mezőit, ugyan is érdekesebb, mint először gondolnánk. A múltban a gyógyászat szervesen összefonódott a természet adta növényekkel, teák, főzetek és krémek formájában.

A legegyszerűbb módszerek 

A hagyományőrzés fontos a modernitás mellett, ez az orvostudomány terén sem más. Folyamatosan keressük a legegyszerűbb módszert arra, hogy megoldjuk, vagy megelőzzük az egészségügyi problémáinkat.  

„A természetgyógyászat és a tudomány is nagy értéket képvisel, megvannak a saját értékei, viszont tudományos igényű munkák kevés gyakorlati tapasztalatot fognak átadni a gyógyászatról, szemben a több évszázados tapasztalattal, ami a népi gyógyászatban és a hagyományokban van” - mondta Ágnes a hagyományos és a modern orvoslás kérdéséről.

A legjobb tavaszi gyógynövények 

A beszélgetés alatt elmondta, hogy melyek a legjobb gyógynövények ebben az időszakban, ha betegségben szenvedünk. A galagonya szezon közepén tartunk, így nem mehetünk el mellette, ami a szíverősítő hatásáról híres, emellett vérnyomáscsökkentő is. Több ember is küzd megfázással ebben a pillanatban is, nekik a kakukkfüvet ajánlja, ami megfelelő a felső légúti betegségek kezelésére és az egyik legjobb Magyarországon termő természetes antibiotikum. Hozzá tette, hogy finom tea főzhető belőle. Megemlítette még a bodzát, ami a betegségek lecsengését gyorsítja meg, nyák oldó és izzasztó hatással is büszkélkedhet a hamarosan nyíló növény, amiből ízletes teát lehet készíteni.

„A pitypang az egy csodanövény!”

„A pitypang az egyetlen növény, aminek a gyökerét is gyűjtjük, amit virágzáskor kell kiásni a többi növénnyel ellentétben. Gyakorlatilag minden része felhasználható a gyógynövénynek. Kiváló epehajtó hatása van a keserű anyagoknak köszönhetően, a zöldjének jó vízhajtó hatása van. 

A tavaszi tisztító kúrának kötelező eleme kell legyen. Salátákhoz, pedig a zsenge levelét használhatjuk salátakeverék formájában, mert magában keserű lenne. A pitypang virágából pedig szörp készíthető, így minden részét fel tudjuk használni”- emelte ki. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában