Növénytermesztés

2019.05.29. 15:00

Etessük, itassuk, ápoljuk!

A földi eper vagy szamóca sem csak úgy „terem bele a nagy­világba”.

Horváth Imre

Forrás: Dreamstime

Kazincbarcikai olvasónk kért földi ­eperrel kapcsolatban tanácsot, mint írja, virágzás után nem hoz termést a növény, a virág közepe megfeketedik. Használt atka elleni szert, de a gond nem oldódott meg. A földi epernél, vagyis szamócánál három dolog okozhat gondot: a nem megfelelő ápolás, a tápanyag hiánya vagy a növény betegségei.

Kell az odafigyelés

Nagyon sokan elhanyagolják a leérés után a szamóca gondozását, pedig ha nem fordítunk rá figyelmet, akkor nem fog olyan jól teremni, ugyanis a tövek ilyenkor tárolják el a tápanyagot a következő évre. Az ápolás a gyomirtásból, az indák eltávolításából és az öntözésből áll. Ősszel a növény fejlődésében az elágazások kifejlődése és rügyképződés is lejátszódik, ha gyomos a terület, nincs elég táp­anyag vagy víz, akkor nem tud kellőképpen fejlődni, és folyamatosan csökken a termésmennyisége. Tehát szüret után kapáljuk fel a talajt, a felesleges indákat szedjük le és öntözzünk, ha szükség van rá.

Többen esküsznek a levelek kaszálására is, ez főleg az idősebb ültetvényeknél lehet hasznos, illetve akkor, ha elszaporodott a szamócaatka. A leveleket atka esetén persze össze kell szedni, és kidobni vagy elégetni. A folyton termő szamóca nem kaszálható!

A szamóca betegségei

A növény legádázabb ellenségei a gyökérbetegségek, a fitoftóra, a verticilliumos hervadás és a fuzárium. Ezek ugyanis a komplett növényt tönkreteszik, és az akár el is pusztulhat. A levelek elszáradásával, a szárak barnulásával, az egész növény pusztulásával járnak. Ha ezek a betegségek megjelennek, akkor nincs más megoldás, mint a növény átültetése, a gombaspórák évekig életben maradnak a talajban.

A lisztharmat, illetve a mikoszferellás, diplokarponos és cítiás levélfoltosságok a levél betegségei, megjelenésükkor a levelek fodrosodnak, foltosodnak, száradnak, színeződnek, a megfelelő permetezőszerekkel lehet védekezni ellenük.

Gombás betegség a virágot, termést megtámadó botrytis, vagyis szürkepenész, amelynek éppen kedvez ez a meleg, esős időjárás. Megelőzni a fóliás termesztéssel, talajtakarással lehet, a fertőzött terméseket le kell szedni és kidobni, van rá permetszer is, de az egészségügyi várakozási időt ki kell várni!

Van, amikor azt gondolnánk, hogy beteg a növényünk, azonban nem erről van szó, hanem arról, hogy a megfelelő tápanyagok hiányában éhezik. A földi eper nagy tápanyagigényű növény, egyenletes nitrogént, káliumot és foszfort igényel. Érzékenyen reagál az egyes elemek hiányára, a levelek elszínesednek, a bogyók mérete csökken.

A tápanyagigénye – érthető módon – virágzáskor és terméskor a legnagyobb, így ilyenkor erre különösen oda kell figyelnünk, ahogy az öntözésre is! A legegyszerűbb ilyenkor lombtrágya formájában bevinni a szükséges tápanyagokat, ezért 7–10 naponta javasolt a komplex lombtrágya alkalmazása, akár lombtrágya, akár tápoldat formájában.

Állati kártevő

Többféle állati kertevő is támadhatja a földi epret. Ezek közül a szamóca-bimbólikasztó szokott kifejezetten a virágban kárt tenni. A bimbólikasztó csak kisebb körzetekben szokott jelentősen felszaporodni. A 3-4 milliméteres, röpképtelen bogár nem sokkal a virágzás kezdete előtt jelenik meg. Egyesével rakja petéit a még zárt bimbókba, majd elharapja a bimbó kocsányát, amitől az lehajlik, később pedig elszárad és megbarnul. A lárva elfogyasztja a bimbót, majd benne maradva bebábozódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában