Friss hírek

2009.08.06. 16:21

Nyílt napot tartottak egy pécsi régészeti feltáráson

<p>Hétszáz évet utazhattak vissza a múltba azok, akik csütörtökön ellátogattak az egyik pécsi régészeti feltárásra. A szakemberek csoportos idegenvezetésen mutatták be a most feltárt középkori templom és kolostor maradványait.</p>

A jelenlegi pécsi Ágoston téren 1309-ben az Ágostonos rend szerzetesei éltek. Ide egy templomot és közvetlenül mellé, északra egy kolostort építettek. A templom viszonylag nagynak számított abban az idõben: 35 méter hosszú és 16 méter széles volt.
"Az Ágostonos rend az 1200-as években telepedett le Magyarországon. Összesen 25-30 ilyen kolostoruk lehetett" - mondta a Független Hírügynökségnek Kiss Attila, az ásatást vezetõ régész.

A pécsi templomot és a kolostort rombolták le, arról nincs adat, hogy mikor. Ezzel együtt a szerzetesek is eltûntek innen. A régészek csontvázakat is találtak, ezek - valószínû-, hogy a szerzetesek maradványai. De az is elképzelhetõ, hogy késõbbi korokból - például az újkorból - is vannak itt csontvázak. A nyílt napra akkora volt az érdeklõdés, hogy három csoportot is indítottak. A templom és a kolostor maradványait nem temetik vissza, hanem romkertté alakítják. Így belülrõl, a falak között bárki járhat majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!