Friss hírek

2008.02.01. 16:44

Gyurcsány: Szabadnak lenni óriási felelősség

<p>Az egyéni felelősségvállalás fontosságát hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc, miniszterelnök a második magyar köztársaság kikiáltásának 62. évfordulóján a Parlamentben pénteken. A miniszterelnök bevezetőjében azt mondta, hogy a harmadik Magyar Köztársaság oltalomra és építésre érdemes, de az ország polgárainak tudniuk kell, hogy az ország több mint intézmények és szabályok sokasága, szerinte ugyanis "a köztársaság lelke a polgárok autonómiájában rejlik". "Szabadnak lenni óriási felelősség, mert dönteni kell, küzdeni kell" -fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy alávetettségben élni egyszerűbb, mert nem kell felelősséget vállalni, de amit kap az ember azt könnyen elvehetik tőle, de amiért megküzd az az övé marad.</p>

"A köztársaság nem jogi döntéssel születik, hanem a polgárok mindennapi meggyőződéséből indul, hogy képesek vagyunk felelősséget vállalni magunkért és egymásért" -mondta Gyurcsány Ferenc. A kormányfő szerint a harmadik Magyar Köztársaság legnagyobb kihívása, hogy mit kezdjen egy ország a megszerzett és megkapott szabadságával, ha az elmúlt évszázadokban nem lehetett önálló és szabad és nincsenek hosszú demokratikus hagyományai. A kormányfő szerint most hogy Magyarországon jogegyenlőség van, a mindennapi polgári biztonság megteremtése a legnagyobb feladat.

1946. február elsején az első általános és titkos választójog alapján megválasztott országgyűlés kikiáltotta a második Magyar Köztársaságot. A 62. évforduló alkalmából a Bibó István Közéleti Társaság, valamint a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége konferenciát szervezett konferenciát a Parlament Felsőházi termében. Az eseményre civil szervezetek és közéleti személyiségek kaptak meghívást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!