Hétköznapi hősök

2019.06.25. 12:30

Nekik a gyermek az első

Gyermekes családokat ment a Zsófi-ReményVár Egyesület, melynek elnöke Ináncsi Gergely.

Hegyi Erika

Ináncsi Gergely

Fotó: Kozma István

Gergelyről többször is olvashattak már, hiszen gyakran nyújt segítő kezet bajba jutott, gyermekes családoknak. Élelemmel, ruhával és minden mással, amire csak szükség van. Nem elégszik meg azzal, hogy a saját és családja élete rendben legyen, azt szeretné, ha minden gyermek megfelelő körülmények között, szeretetben élhetne a szüleivel. Pedig nem gazdag ember, és nem is időmilliomos. Az egyesület születésének körülményeiről a következőket mesélte:

– Néhány évvel ezelőtt felhívott egy ismerősöm, aki akkor már mások segítésével foglalkozott, hogy egy rászoruló családnak szeretne karácsonyra élelmiszert vásárolni, tudok-e segíteni. Akkor én ezt megbeszéltem a párommal, aki azt mondta, persze, hiszen van rá lehetőségünk, segítsünk. Az ismeretségi körömben is megkérdeztem 2-3 embert, hogy segítenének-e, és egy délután alatt összejött 20–25 ezer forint. Elmentünk az üzletbe, egy nagy bevásárlókocsi élelmiszert vettünk a pénzből, amit az ismerősöm eljuttatott a rászoruló családnak.

Ez egy jó csapat

– Ez az ismerősöm később is keresett apróbb ügyekben, és végül bekerültünk egy körbe, melynek tagjai műanyag kupakokat gyűjtöttek egy beteg kislány gyógy­kezelésére. Zsófinak hívták a kislányt, de ő sajnos daganatos betegségben meghalt. Viszont rengeteg kupakunk maradt. Akkor találtuk meg Mátyás Zsófit, aki szintén egy miskolci kislány, és fejlődési rendellenességgel született. Aztán arra gondoltunk, hogy kellene valami nagyobb akciót szervezni a kislány megsegítésére. Így rendeztük meg 2015 nyarán az első Zsófi Juniálist a Gárdonyi Géza Művelődési Házban, ami tulajdonképpen egy jótékonysági nap volt. Jól sikerült, pénzt is tudtunk gyűjteni, és a szervezés közben összejött egy olyan társaság, melynek tagjai mind ugyanazt akarták. Este, amikor elpakoltunk, leültünk beszélgetni, és tudatosult bennünk, hogy rendben, ezt megcsináltuk, ennek vége, de holnaptól nincs közös dolgunk. Pedig ez egy jó csapat, képes a jó ügyekért tenni és harcolni. Elhatároztuk, hogy civil csoportként működünk és dolgozunk tovább, de egy év után rájöttünk, hogy így sok mindentől elesünk. Egyesületként azonban nagyobb bizalmat kapunk a támogatók részéről. Akkor lettünk Zsófi-ReményVár Egyesület, melyet 20 magánszemély alapított közös céllal – sorolta Gergely.

Közösségi csoportjuknak azóta közel 1800 tagja van.

Csillog a szemük

– Mi mindig a gyerekek érdekeit tartjuk szem előtt, amikor segítünk. Ami pedig nagy feltöltődést és energiát tud adni a további munkához, az a gyerek hálája. Nem arra gondolok, amikor szépen megköszöni az adományt, hiszen az neveltetés kérdése. Hanem például arra, amikor látom az arcán azt a leírhatatlan boldogságot, hogy ő most megehet egy egész túrórudit, mert nem kell megosztania a testvérekkel, megeheti az egész doboz joghurtot, mert nem kell eltennie a felét holnapra, és hogy megeheti azt a sárga gyümölcsöt is. Igaz, nem tudja, hogy azt banánnak hívják, mivel olyat még nem kóstolt. Ezek azok a történetek, melyek, úgy gondolom, semmilyen szóval, pénzzel, ellenszolgáltatással nem pótolhatók. Amikor csillog a szeme a kisgyereknek, mert először kapott karácsonyi ajándékot, mert a szülei nem tudtak neki soha venni, vagy hogy születésnapjára azt kapott, amit szeretett volna. Néha forintos dolgokkal akkora örömet lehet szerezni a gyerekeknek, hogy az ember azt mondja, minden fáradságot megér – fogalmazott Ináncsi Gergely.

Immár második alkalommal keressük a hétköznapi hősöket, tavaly sok-sok jelölés és szavazat érkezett akciónkra. Ez alkalommal a tavalyi hattal szemben négy kategóriát hirdetünk: pedagógus, egészségügyi dolgozó, önkéntes és az egyéb kategória. Szerkesztőségünk 3-3 jelöltet állított a négy kategóriában, mindnyájukat bemutatjuk lapunkban, hétfőn az egészségügyi, kedden az önkéntes kategória jelöltjeinek portréit olvashatják.

Ám várjuk az önök jelöltjeit is! Minden 18. évét betöltött, megyénkben élő lakos jelölhet, majd később szavazhat. Az egyes kategóriákban akár több arra érdemes személyt is jelölhetnek. A kategóriák tehát a következők: pedagógus, egészségügyi dolgozó, önkéntes és az egyéb kategória. A jelöléseket július 22-ig várjuk e-mailben ([email protected]) vagy levélben (3501 Miskolc, postafiók 178.) vagy lapunk Facebook-oldalán üzenetben. Kérjük, indokolják döntésüket, a levél tárgyaként pedig tüntessék fel: Hétköznapi hősök!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában