Friss hírek

2008.08.29. 17:58

Hiányzik 70 millió a fehérvári Nemzeti Emlékhely átépítéséhez

<p>70 millió forint önrész hiányzik a fehérvári Nemzeti Emlékhely átépítéséhez. Az Unió által támogatott, közös megyei és városi projektben a pénzt eredetileg a Fejér Megyei Szent István Király Múzeum fizette volna, de kiderült, a más pályázatból megmaradt összeget nem használhatja fel. A megye most azt akarja, hogy a város vállalja át az önrészt.</p>

Elképzelhető, hogy a város a hiányzó pénzt ki tudja fizetni, de akkor tárgyalni kell a kezelői jogról, vagy annak megosztásáról a megyével. A döntést a szeptember 25-i közgyűlésen a képviselők hozzák meg - mondta a szocialista vezetésű város MDF-es alpolgármestere, Viniczai Tibor pénteki sajtótájékoztatóján.

A városi Fidesz frakció rendkívüli közgyűlés összehívását sürgeti az ügyben, és azt szeretné, ha a terveken is változatnának még. Ezt Cser-Palkovics András frakcióvezető jelentette be ugyancsak pénteken tartott sajtótájékoztatóján.

Viniczai szerint azonban nincs szükség rendkívüli közgyűlésre, mert a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel csak októberben írják alá a projekt támogatói szerződését. A tervek alapjukban nem, de részleteiben még változhatnak - tette hozzá.

A Fehérvár koronázó város múltját felidéző 2.3 milliárd forintos Királyi séta projekthez uniós támogatáson nyert pénzt a város és a megye. Ennek részeként a Nemzeti Emlékhelyen, a volt koronázó bazilika romjai fölé felépítenék a templom 40 méter magas részletét. A projektben a Nemzeti Emlékhelyre eső összeg valamivel több mint egymilliárd forint. Ehhez az önrész 154 millió, amelyhez a megyei önkormányzat 84 milliót biztosít, az önrész másik, hiányzó része a 70 millió forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!