Magyarország

2011.01.21. 13:03

KGFB: hatvan napon belül kell az első díjrészletnek beérkeznie a biztosítónak

<p>A kötelező felelősségbiztosítási díj első részletének 60 napon belül be kell érkeznie a biztosítóhoz, különben megszűnik a biztosítás.</p>

A január 1-jei kockázatviselési kezdetű vagy évfordulós biztosításoknál ez a határidő március 2 - tájékoztatott pénteken a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

A biztosítóknak még januárban értesítést kell küldeniük azoknak az ügyfeleiknek, akik nem fizették meg a kötelező felelősségbiztosítási (KGFB) díj első részletét, és ebben figyelmeztetniük kell őket a nemfizetés következményeire is.

A PSZÁF azt javasolja, hogy az ügyfelek még a biztosító tájékoztatása előtt bizonyosodjanak meg a KGFB díjrészlet megfizetésének feltételeiről, különösen azok, akik a szerződés megkötésekor díjelőleget nem fizettek, a díjról nem kaptak postai "sárga csekket, banki átutalást választottak vagy bankszámlájukon a biztosító még nem kezdeményezett beszedési megbízást, esetleg a tranzakció nem volt sikeres. Ha a csekket vagy a díjfelszólítót az ügyfél január végéig nem kapja meg, azt ajánlatos jelezni az illetékes biztosítónak vagy annak az alkuszcégnek, amelyen keresztül a szerződést az ügyfél megkötötte - írja közleményében a Felügyelet, amely arra is figyelmeztet, hogy a 60 napos határidő nem a csekk postai feladásának dátumára, hanem a pénznek a biztosítóhoz való beérkezésére vonatkozik.

Rendőri ellenőrzéskor a KGFB fedezet fennállását 60 napig a szerződésről a biztosító által kiállított bármilyen igazoló dokumentummal igazolni lehet, ha új vagy újrakötött határozatlan tartamú szerződésről van szó. Már meglévő szerződésnél az igazoló dokumentum a befizetési bizonylattal együtt érvényes, ez a díjfizetéssel rendezett időszak végét követő 60 napig használható, illetve ha közben a biztosítást felmondják, akkor a biztosítási időszak végéig. Ha az igazoláson szerepelnek az üzembentartó adatai, a biztosító neve és címe, a kötvény száma, a kockázatviselés kezdete és vége, valamint a díjrendezett időszak vége, akkor az igazolás önmagában is elegendő. A nemzetközi gépjármű-felelősségbiztosítási igazolvány (zöldkártya) szintén önmagában igazolja a biztosítási fedezetet.

Ha a KGFB szerződés díjnemfizetés miatt megszűnik, haladéktalanul új szerződést kell kötni az addigi biztosítónál, és a biztosítói kockázatviselés nélküli időszakra fedezetlenségi díjat kell fizetnie. Ennek összege általában jóval magasabb, mint a hagyományos szerződött díj, személygépkocsiknál a jármű teljesítménytől függően napi 270-560 forint - olvasható a PSZÁF közleményében.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!