Az autizmus világnapján – A különc csodabogarak viszik előrébb a világot

Akt.:
A résztvevők egy csoportja
A résztvevők egy csoportja - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Az autizmus nem betegség, hanem különleges világlátás, az átlagtól eltérő állapot.­

Ünnepséget rendeztek szerdán Miskolcon, a Szent István téren az autizmus világnapja alkalmából. A rendezvény célja az volt, hogy minél szélesebb körben megismertesse, és ezzel együtt szolidaritásra ösztönözze a társadalmat az autizmussal szemben, amely tízmilliókat érint a Földön.

rendezveny-01-aj

Az autizmus világnapja alkalmából szervezett eseményen szülők, pedagógusok, hozzátartozók, barátok és természetesen autizmussal élő kicsik és nagyok is szép számmal megjelentek szerdán a miskolci Szent István téren. Horváth Szilvia három gyermek édesanyja, egyik fia autista.

rendezveny-02-aj

– Nehezebben illeszkedik be, nehezen köt barátságot, de két teljesen normális testvér mellett, számtalan speciális foglalkozásnak köszönhetően szépen cseperedik, fejlődik. Nagyon jó a memóriája, pillanatokon belül megtanulja a hosszabb vereseket, szöveget is. Több területen kiemelkedően jó, ám akad olyan is, amiben alulmúlja az átlagember teljesítményét. Az Ayres-terápiát a TSMT tornát nagyon hasznos fejlesztőprogramnak tartom, sok segítséget kaptunk szakemberektől is, de a legtöbbet a Szimbiózis által szervezett fórumnak köszönhetek, a sorstárs szülőkkel való találkozásból merítettem a legtöbb erőt- hangsúlyozza Szilvia.

Különleges világlátás

Jakubinyi László a Szimbiózis Alapítvány elnöke úgy véli, a döntéshozók és az utca embere is igen keveset tud még az autizmusról. Egészen elképesztő, torz és hamis információk terjednek erről az állapotról.

rendezveny-03-aj

– Nemrég azt kérdezték tőlem, ragályos kór-e az autizmus. Ez kitűnően példázza milyen téveszmék terjednek erről az állapotról, amelyet 80-100 évvel ugyan még betegségnek tituláltak, de nem az, hanem másféle létezés, amelyhez különleges világlátás is társul – hangsúlyozta a szakember.

rendezveny-22-aj

– Egyenrangú, egyenjogú, látható, hallható állampolgár kell hogy legyen az autizmussal élő is! A befogadó közösségek, a támogató önkéntesek képesek felerősíteni az érintettek hangját, segítik, hogy a társadalom látószögébe kerüljenek. Vissza kell hívnunk őket a száműzöttségből a közösségbe és figyelnünk kell a szülőkre is, hogy ne szigetelődjenek el, ne szoruljanak a négy fal közé, ezért indítottuk az Otthon segítünk programot, melynek keretein belül éjjel-nappal és hétvégén is, akár pár órára is igényelhető otthoni segítség- emelte ki Czibere Károly államtitkár. A kormány támogatta az alapítványt, 8 millió forinttal a buszbeszerzést és 6 millió forinttal az otthoni segítségnyújtásban való részvételüket – tette hozzá.

rendezveny-14-aj

Csöbör Katalin, a Nő a siker alapítvány részéről kiemelte mennyire fontos, hogy ne szigetelődjenek el ezek a gyermekek és a szüleik sem, hisz számukra épp olyan fontos az értékteremtő munka, a hasznos időtöltés, mint bárki más számára, ezért jótékonysági akció keretein belül fitnesztermet adományoznak a fogyatékkal élők számára.

ÉM-JA


Város a városban

Kriza Ákos szerint a Szimbiózis Alapítvány egyre növekvő, terjeszkedő város a városban, amely közelebb hozza a többségi társadalomhoz az autizmussal és a fogyatékkal élőket.

rendezveny-17-aj

– A civilek, önkéntesek és a Szimbiózishoz hasonló közösségek szerepe felbecsülhetetlen, ők ismerik leginkább az érintettek erősségeit, gyengeségeit ezért is támogatja az iskolabusz működést az önkormányzat – hangsúlyozta a városvezető. Hubay György önkormányzati képviselő is felszólalt, aki szintén a Szimbiózis Alapítvány munkáját méltatta, majd ünnepélyes keretek között átadták a buszt, amely az autisták kapcsolatát hivatott erősíteni a külvilággal.


Ezt látja egy autista gyerek, ha bemegy egy plázába
A legoptimistább becslések szerint is minden 100. gyerek autizmussal jön világra. A diagnózisok száma meredeken nő az egész világon. Egy idén nyáron záródó több éves, 16 EU-s országban zajló kutatás előzetes adatai szerint az alsó-tagozatos iskolás korosztály egy százaléka autista. Ez Magyarorszá...

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára (k) beszédet mond az autizmus világnapja alkalmából rendezett ünnepségen a miskolci Szent István téren 2018. április 4-én.
Miskolc - A kormány kiemelten fontosnak tartja a fogyatékos emberek életminőségének javítását - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Miskolcon. Czibere Károly a helyi Szimbiózis Alapítvány által az autizm...