Friss hírek

2009.03.13. 17:32

Március 15. - Kilencvenkilenc oldalas biztonsági tervet készíttetett az Operatív Törzs

<p>Kilencvenkilenc oldalas biztonsági tervet készíttetett az állami rendezvények biztonsági felügyeletéért felelős Operatív Törzs a március 15-i állami ünnepségsorozat lebonyolításához. A szakemberek vasárnapra jó időt jósolnak ugyan, de a rendezők mindenre felkészültek.</p>

Az Operatív Törzs tagjai többek között a Nemzetbiztonsági Hivatal, a Köztársasági Őrezred, az ORFK és a BRFK, a katasztrófavédelem és az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársai. Tavaly március 15-én vezette be az Operatív Törzs a nemzeti ünnep központi rendezvényein érvényes részvételi szabályokat, amelyek azóta jól vizsgáztak a gyakorlatban is - hangzott el a törzs által szervezett péntek délutáni háttérbeszélgetésen.

Juhász Gábor igazságügyi államtitkár, az Operatív Törzs vezetője elmondta: már hetekkel ezelőtt elkezdték a munkát. Ellenőriztették, hogy az állami rendezvények minden helyszíne tökéletesen biztonságos legyen. Megvizsgáltatták többek közt, hogy működnek-e a tűzcsapok, a tömegtájékoztatás eszközei, az érintett középületek tűzriasztói, de ellenőriztették a házak cserepeit, a kémények állapotát, mint ahogyan azt is, hogy ne legyenek munkagödrök és építési hulladék a rendezvények helyszínein.

Az állami ünnepségek mindegyikén lesznek mentőautók, amelyeket nagy, piros, messziről is jól látható léggömbökkel jeleznek. Ezeket a helyeket jelölték ki találkozási pontoknak is, ha esetleg a hozzátartozók elveszítenék egymást a tömegben. A Lánchíd mellett - ahol nagy tömegeket vonzó műsor-sorozattal készülnek - vízből-mentésre szakosodott csapatot állítanak fel, hogy azonnal kimenthessék, ha valaki a Dunába esne.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint vasárnap nem lesz olyan az időjárás, amely veszélyt jelenthetne az utcán ünneplőkre. Nem várható rossz idő, átlagos, kora tavaszi időjárásra számítanak, déltől azonban kisebb esőkre számítani kell, a szél mérsékelt lesz egész nap. Budapestre napközben 10-11 fokot jeleznek, este várhatóan 7 fok lesz. AZ OMSZ az operatív törzs részére óránként készít jelentést, és háromórás előrejelzésekkel is segítik a munkát.

A pozitív időjárási előrejelzések ellenére felkészültek arra is, ha esetleg jégeső vagy szélvihar lenne: hangágyúkat szereltek fel a helyszíneken, hogy a tömeget ezek segítségével tudják tájékoztatni egy esetleges veszély közeledtéről. A hangágyúk két nyelven, magyarul és angolul tájékoztatják a tömeget. Vészhelyzetben a kivetítőket is felhasználják a tömegtájékoztatásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!