Nagyvilág

2010.06.12. 12:59

Kimentették az amerikai tini tengerészt

<p>Kimentették szombaton a sérült vitorlásáról azt a 16 éves amerikai lányt, aki egyedül vágott neki a Föld megkerülésének.</p>

Abby Sunderland viharba került az Indiai-óceánon. A lány vészjelzéseket adott, majd nem jelentkezett. A vihar megrongálta hajóját. Pénteken egy ausztrál repülő fedezte fel a nyílt vizen hánykolódó lányt, a mentőalakulatok pedig szombaton érték el.  Az ausztrál hatóságok azt közölték, hogy sikeresen felvette a lányt egy halászhajó. Abby a jelentések szerint jól van. Azt még nem tudni, hogy hova viszik a lányt: vagy Ausztráliába vagy a francia fennhatóság alá tartozó Reunion szigetre az Indiai-óceánon.

Az amerikai tizenéves csütörtökön tűnt el, azt követően, hogy heves viharba került, és megszakadt a műholdas telefon-összeköttetés a szüleivel. Ezután a lány két segélyhívó jelzést adott le az Indiai-óceánról, csaknem 3000 kilométerre délkeletre a Madagaszkár közelében található, francia fennhatóságú Reunion szigetétől. A sziget hatóságai az ausztrál hatóságokkal együtt keresőakciót indítottak a vitorlás felkutatására. A lányt végül egy ausztráliai bérelt utasszállító repülőgéppel találták meg, amely Perth városából indult a keresésre.

A lány vitorlása súlyosan megsérült a viharban, apja szerint eltört a hajó árboca is. A 16 éves Abby Sunderland még januárban indult el egyedül Kaliforniából, hogy vitorlásával megkerülje a Földet. Már korábban is figyelmeztették rá, hogy útja veszélyes lehet, mert pont akkor ér az Indiai-óceánhoz, amikor ott éppen a viharos, téli időjárás tombol. Ezért az Egyesült Államokban sokan bírálták a lány családját amiatt, hogy útnak engedték Abbyt.

A lány vitorlása egyébként 12 méter hosszú, és a "Wild Eyes" (vadító szemek) névre keresztelték. A hajón csupán egy kis priccs, egy víztartály és egy szárított ételeket tartalmazó tároló van. Sunderland családja azt állítja: lányuknak "minden felszerelés adott ahhoz, hogy túléljen egy veszélyes helyzetet." Sunderland 18 éves testvére, Zac egyébként tavaly 17 évesen kerülte meg a Földet egyedül vitorlásával.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!